Fordon

Toyota i topp bland Sveriges bilägare – men Tesla bäst i två kategorier

Nykomlingen Tesla kniper förstaplatsen i tyngsta kategorin Bilen, i Vi Bilägares konsumentundersökning. Men Toyota och Honda får bättre sammanlagd poäng.

Publicerad

Det visar undersökningen Autoindex från Vi Bilägare där 16 721 svenska bilägare har betygsatt sina privata bilar (2018–2021). Tätt efter Tesla i den tyngsta kategorin Bilen kommer dock tvåan BMW.

Tesla fick nyligen uppmärksamhet då bolagets advokater hotade en svensk bilverkstad efter en filmpublicering. Detta hindrar dock inte bilägarna från att generellt sett vara väldigt nöjda med sin bil.

I undersökningen får bilägarna svara på en stor mängd delfrågor – och det som rankas högst av Teslaägarna är köregenskaper, miljövänlighet, låga driftskostnader och tekniska funktioner. Dessutom är värdeminskning samt låga reparations- och servicekostnader delfrågor som ger Tesla betydligt högre indexpoäng än konkurrenterna.

Resultatet i Autoindex bekräftar resultaten i de interna undersökningar som Tesla redan genomför, det säger Teslas representant i Sverige till Ny Teknik.

Autoindex består av fyra delar; Bilen, försäljning, verkstad och lojalitet. Tesla tar hem segern i både den förstnämnda och sistnämnda kategorin, men när alla delar räknas in så klämmer sig både Toyota och Honda in före Tesla. Strax efter Tesla hamnar Mercedes och BMW. Volvo Cars backar ytterligare i årets undersökning och hamnar först på sjunde plats.

Det var första gången som Tesla deltog i undersökningen, som kräver en rullande fyraårig marnadsandel i Sverige runt en procent.