Tjeckien: Ja till Gripen

2013-09-11 15:02  
Bild från 2001 då Jas 39 Gripen-konsortiet stod ensamt kvar som anbudsgivare om att få sälja stridsflygplan till Tjeckien. Foto: Scanpix

Tjeckien fortsätter att leasa 14 Gripenplan från Sverige i ytterligare 14 år. Planen ska moderniseras och få datalänk 16.

I dag blev det klart. Efter mer än ett år av segdragna förhandlingar är Sverige och Tjeckien nu överens om en förlängning av det nuvarande hyreskontraktet mellan länderna som gäller 14 Gripenplan.

Tjeckerna gick bland annat ut i media vid ett tillfälle och anklagade Sverige för att vilja ha för mycket betalt. Men i dag accepterade den tjeckiska regeringen det svenska erbjudandet om förlängning. Det betyder att landet kommer att hyra de svenska planen i ytterligare 14 år eller fram till 2029.

- Det är väldigt mycket Gripen i dag och det är väldigt roligt. Schweiz ena kammare har sagt ja till upphandling av 22 plan och i Thailand har man just i dag en ceremoni för att ta emot de sista sex av de tolv Gripenplan man köpt, säger Ulf Hammarström, generaldirektör på Försvarsexportmyndigheten, FXM.

Sedan 2005 hyr Tjeckien 12 stycken ensitsiga och 2 stycken 2 sitsiga Gripenplan, modell C/D, av svenska Försvarsmakten. Tjeckiens Gripenplan deltar inte bara i landets luftförsvar utan gör också Nato-tjänst i Europa.

Det ursprungliga kontraktet signerades 2004 och behövde nu förnyas eftersom det löper ut under mitten av 2015.

Vad detta kostar Tjeckien är i dagsläget hemligt.

- Vi går inte in på det av kommersiella skäl inte in på kontraktssiffror, säger Ulf Hammarström.

- Men det är oerhört mycket värt för Sverige och skattebetalarna eftersom det betyder att vi delar på kostnaderna på allt ifrån ingenjören som utvecklar Gripensystemet till husmodern på F7 där piloternas utbildas.

Det finns gemensamma kostnader och ju fler användare som är med och betalar för vidmakthållande och utveckling desto bättre, anser han.

Eftersom ett regeringsskifte stundar i Tjeckien måste dock Gripenkontraktet godkännas av den kommande regeringen senare i höst.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt