FORDON

Tillbaka efter kraschade elbilsdrömmen – med solceller för dieselbussar

Solceller på buss.
Så här tänker sig Sono Motors att solcellerna kan placeras på en buss.

Drömmen om en solcellsklädd elbil gick i kras. Tyska Sono Motors valde i stället att fokusera på enbart solceller – och presenterar nu ett eftermonteringskit för bussar.

Publicerad

Sono Motors var ett av åtskilliga uppstartsbolag som drog nytta av megatrenden elektrifiering för att försöka sno åt sig en bit av fordonsmarknaden. Men bolaget misslyckades med att sätta den solcellsklädda elbilen Sion i serieproduktion och kastade tidigt i våras in handduken, eftersom pengarna tagit slut. 

Bolaget genomförde samtidigt ett strategiskt skifte och beslutade sig för att helt satsa på utveckling av solceller för fordonstillverkare. Målet var att presentera ett eftermonteringskit för bussar under årets andra kvartal. 

Det dröjde till det tredje kvartalet men nu ska det ske, under mässan Busworld Europe i Bryssel som snart inleds.

The Solar Bus Kit

The Solar Bus Kit, som paketet heter, är anpassat för dieselbussar och innebär alltså bara att el som används till olika typer av funktioner ombord kan ersättas med solcellsgenererad el, snarare än att den skulle ha tillverkats av generatorn. Sono Motors kallar det för en ”brygg-teknik” i skiftet till elektrifiering.

Samtidigt utvecklar bolaget en lösning för elektriska bussar. En anpassad version av The Solar Bus Kit har till exempel installerats på en elektrisk Mercedes-Benz Citaro, som tillhör det tyska elkonverteringsbolaget Pepper Motion.

Pris och prestanda för The Solar Bus Kit har ännu inte presenterats.