FORDON

Sono Motors ger upp – vill sälja bilmodellen med solceller

Elbilen Sion. Foto: Sono Motors
Elbilen Sion. Foto: Sono Motors

Tre frågor och svar om Sono Motors kraschade drömmar om att bygga en elbil klädd i solceller.

Publicerad

Den tyska startupen Sono Motors, grundat 2016, har trots idogt kampanjande misslyckats med att samla in det kapital som behövdes för att sätta den solcellsklädda elbilen Sion i produktion. Behovet var omkring en miljard kronor. Tanken var att finska Valmet skulle tillverka bilen. Över 45 000 förbeställningar och reservationer finns, enligt Sono Motors, men det räcker alltså inte.

Vad händer med den delvis utvecklade bilen Sion?

En valideringsserie om 18 bilar har genomgått bland annat krocktester och typgodkännande (homologering). En hel del verktyg för att tillverka komponenter har också tillverkats.

Nu är planen att sälja hela utvecklingsprogrammet till någon som vill sätta bilmodellen i produktion. I köpet ingår till exempel all konstruktionsdata, hårdvara i form av prototypfordon och verktyg, programvara inklusive en bildelningsapp samt immateriella rättigheter.

Varför misslyckades Sono Motors med att sätta Sion i produktion?

Sono Motors anger tre orsaker:

  1. De lyckades inte samla in det kapital som behövdes, vilket delvis förklaras med den rådande instabiliteten på marknaden. Även pandemin Covid-19 lyfts fram som en orsak till att projektet inte kunde genomföras.

  1. Sono Motors beklagar sig också över bristen på statligt stöd. Bolaget samlade ihop över 330 miljoner euro sedan starten 2016, motsvarande 3,7 miljarder kronor, varav mindre än 1 procent kom från staten.

  1. Företaget underskattade hur svårt det var att samla ihop kapital, särskilt i början av projektet. När finansieringen drog ut på tiden innebar det förseningar även i utvecklingen av fordonet, vilket skapade behov av ytterligare kapital och så vidare.

Vad ska Sono Motors ägna sig åt i stället?

En av Sions främsta finesser har varit att den är täckt med solceller, vilket under goda förhållanden ska ge några mils ”gratis” räckvidd per dag.

I och med att Sion-programmet avslutas så kommer företaget i stället helt och hållet att fokusera på integrering och eftermontering av solceller på bilmodeller från andra tillverkare. Enligt Sono Motors testas deras solceller redan av 23 kunder i Europa, Asien och USA, bland annat Mitsubishi Europa, Cherau, Scania och MAN Trucks and Bus. Det handlar till exempel om personbilar, bussar, kylfordon och campingfordon.

Ett uppdaterat kit för eftermontering av solceller på bussar i kollektivtrafik är planerat för introduktion under andra kvartalet i år.

Eftersom företaget skär bort en stor del av sin tidigare verksamhet så kommer ungefär 300 medarbetare att sägas upp.