Thyssen Krupp tröttnar på ubåtar

2014-09-12 09:58  
TKMS tyska ubåtar använder luftoberoende bränsleceller för framdrivning i undervattensläge. Foto: TKMS

Thyssen Krupp verkar ha tröttnat på ubåtar efter Saabs köp av Kockums och för samtal med en köpare av de tyska ubåtarna i Kiel.

Det är tidningen Handelsblatt som på fredagen avslöjar att krigsmaterieltillverkaren Rheinmetall visar intresse för TKMS, Thyssen Krupp Marine Systems, där även Kockums ingick innan Saab köpte loss företaget i somras.

Den tyska delen av TKMS, där den huvudsakliga verksamheten består av ubåtsvarvet i Kiel, före detta HDW, ska enligt tidningen intressera Rheinmetall, vars vd Armin Papperger enligt uppgift redan för samtal med Thyssen Krupp.

En eventuell affär skulle enligt Handelsblatt finansieras genom att Rheinmetall säljer sin avdelning för komponenttillverkning till bilindustrin, något som skulle passa in i Thyssen Krupps övriga produktutbud.

Handelsblatt rapporterar vidare att Rheinmetall även intresserar sig för två krigsmaterieltillverkare inom Airbuskoncernen, Optronics och Atlas Elektronik. Airbuschefen Tom Enders har tidigare antytt att Airbus kan göra sig av med krigsmaterieltillverkning i Tyskland.

Håkan Abrahamson

Mer om: Ubåt Kockums

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt