FORDON

Tesla missar förväntningarna – inflationen slår mot efterfrågan

Tesla lever inte upp till förväntningarna i sin kvartalsrapport. Arkivbild.
Tesla lever inte upp till förväntningarna i sin kvartalsrapport. Arkivbild.

Elbilstillverkaren Tesla rapport för årets tredje kvartal levde inte upp till marknadens förväntningarna i fråga om omsättning och vinst.

Publicerad

Omsättningen landade på 23,4 miljarder dollar. Det kan jämföras med förväntade 24,1 miljarder dollar i omsättning enligt en enkät företaget LSEG (tidigare Refinitive) gjort bland analytiker inför rapporten på onsdagskvällen.

Den justerade vinsten per aktie blev 66 cent, att jämföra med LSEG:s förväntade 73 cent.

Under samma kvartal i fjol rapporterade Tesla 1:05 dollar i vinst per aktie från en omsättning på 21,5 miljarder dollar.

Trots de till synes skrala siffrorna steg Teslas aktie omkring en procent i efterhandeln på USA-börsen direkt efter rapporten men föll sedan tillbaka igen.

Tidigare i oktober klargjorde Tesla att leveransen av fordon under tredje kvartalet fallit med 7 procent jämfört med det andra. Samtidigt insisterade bolaget på att det fortfarande siktar på att nå målet om 1,8 miljoner levererade fordon under helåret.

Tesla hade inför kvartalsrapporten slagit produktionsrekord fyra kvartal i rad. Men i somras stängdes flera anläggningar för underhåll och utveckling, vilket grundaren och vd:n Elon Musk har varnat för ska bromsa produktionstakten.

Dessutom har inflationen och högre räntor slagit mot efterfrågan.