Tågutmanare får ta kurvorna snabbare

2017-04-13 06:00  

MTR Express har lyckats kapa restiden mellan Göteborg och Stockholm med tolv minuter på ett oväntat sätt.

MTR Express har funnits i Sverige i två år och kör endast sträckan Göteborg–Stockholm – i tuff konkurrens med SJ:s snabbtåg X2. Restiden dem emellan skiljer i dagsläget ungefär 20 minuter till SJ:s fördel. Men från och med nästa år har den minskats till åtta på vissa avgångar.

Transportstyrelsen har gett MTR Express X74-tåg ett typgodkännande som innebär att de får köra 15 i stället för 10 procent snabbare i kurvorna än vad maxgränsen anger. Detta kallas överhastighet.

En helt ny fordonskategori kommer därmed att ha införts. Hittills har det bara funnits tre. SJ:s snabbtåg X2 ligger i en egen kategori och får köra med 30 procents överhastighet tack vare den inbyggda korglutningen.

– Det är första gången en ny kate- gori införs sedan X2000 för 27 år sedan, säger Martin Modéer, operativ chef på MTR Express.

Trafiksäkerhetschef Björn Nettervik har hållit i projektet. Tidsvinsten uppnås dels genom att kurvorna kan tas med högre fart men också tack vare att man först nu kan dra nytta av X74-tågets snabbare acceleration jämfört med X2, berättar han.

Företaget har visat för Transportstyrelsen och Trafikverket att tåget inte riskerar att spåra ur och att hjul och boogie inte överbelastas. Detta har skett genom simuleringar som verifierats med testkörningar.

Stefan Sollander, ingenjör på Transportstyrelsen, påpekar att myndigheten inte har undersökt komforten för passagerare.

– Den kan bli lite sämre och skulle kunna innebära illamående och spillda kaffekoppar, säger han.

Martin Modéer berättar att man har testat hur många gånger tåget överskrider gränsvärdet för bekväm färd på sträckan Göteborg–Stockholm. Resultatet blev ungefär 15 gånger men där kommer man inte att köra med full överhastighet.

– Samtidigt upptäckte experterna att de modeller som använts inte stämde överens med verkligheten. De personer som åkte med tåget upplevde inte obehag vid de punkter där modellerna förutsåg det, säger Björn Nettervik, trafiksäkerhetschef på MTR.

Läs mer:

Läs mer: SJ satsar 9 miljarder på nya tåg

Anledningen till att olika tågkategorier får köra olika snabbt genom kurvor beror på att deras förmåga att klara sidokrafter varierar. Grundhastigheten på banan är satt så att den lutning (dosering) banan har i en kurva helt ska kompensera för de sidokrafter som passagerarna upplever. Men så väl tåg som räls klarar högre krafter.

När ett tåg kör snabbare genom kurvan uppstår en ”brist” på lutning av banan, så kallad rälsförhöjningsbrist. Värdet anger hur mycket högre den yttre rälsskenan i en kurva skulle behöva ligga för att sidokrafterna ska ta ut varandra (se grafik).

Kategori B tillåter en rälsförhöjningsbrist på 150 millimeter. Denna kategori har X74 tillhört hittills. Den nya kategori som nu införs innebär att 180 millimeter tillåts.

– Många tror att tågtrafik bara handlar om infrastruktur men det finns mycket man kan göra som operatör. SJ kommer nog att bli tagna på sängen av vad vi har gjort, säger Martin Modéer och berättar att arbetet har kostat ett sjusiffrigt belopp.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt