Fordon
Suvarnas strålkastare sågas
Vid mörkerkörning är det livsviktigt med bra strålkastare på bilen. Men trots riskerna har en majoritet av mellanklass-suvarna undermålig ljusstyrka. Bara två av 37 modeller klarade godkänt-kraven i en ny amerikansk studie.
Inom bilindustrin är suvar hetast just nu. Det som från början bara var en ”Amerika-trend” som snart skulle dö ut – har tagit världen med storm. Alla märken lanserar crossovers och suvar i vänstervarv och det ”terrängtuffa” utseendet kombinerat med en högre sätesposition finns nu i alla storleksklasser.
Men en sak de populära modellerna saknar är bra strålkastare. Det framgår i en ny studie gjord av amerikanska Highway loss Data Institute, en del av Insurance Institute for Highway Safety (IIHS).
Institutet har testat och utvärderat 37 olika mellanklass-suvars strålkastare och resultatet är nedslående. Bara två modeller, Volvo XC60 (inte den nya generationen) och Hyundai Santa Fe, uppfyller kraven för godkänt. Ytterligare tolv modeller får omdömet acceptabelt – men mer än hälften håller inte måttet alls och där benämns strålkastarna som undermåliga eller dåliga.
– Som grupp presterar strålkastarna på mellanklass-suvar något bättre än andra suvar och pickups vi testat, och det är upplyftande. Dock ser vi att strålkastarna komprometterar säkerheten på grund av att de ger för dåligt ljus på natten, säger Matt Brumbelow, ansvarig testingenjör på IIHS, i en kommentar till testet.
IIHS vill med sina betyg upplysa konsumenter om bilars ljusprestanda, för det är ytterst sällan en köpare provkör en tilltänkt bil i mörker. I utvärderingen mätte man hur långt ljuset projicerades med hel-, och halvljus. Detta både på rak väg och i kurvor. De 37 testade suvarna har 79 olika strålkastaralternativ, och betyget sattes utifrån bilarnas bästa möjliga ljus.
Volvo XC60 stod ut som toppmodell tack vare att strålkastarna gav bäst sken, samt att bilen gick att få med kurvljus och helljusassistent.
I bottenskiktet hamnade Kia Sorento vars kurvadaptiva strålkastare inte klarade av att ge bra ljus på raksträckor, i vänsterkurvor och ibland även i högerkurvor. Som exempel tar IIHS upp att Sorentons halvljus på raksträckor bara lyste upp 45 meter på höger sida. Detta ska jämföras med XC60:n vars ljus nådde 96 meter.
En annan modell som får uruselt resultat är Ford Edge – vars strålkastare gav ”undermåligt” ljus i alla testscenarion. Lite uppseendeväckande är att Volvos XC90, som är modernare än XC60:n, inte får godkänt i testen.
IIHS strålkastar-betyg
– Bästa tillgängliga strålkastarsystem för varje bil årsmodell 2017 är det som betygsatts
Lyx/premiumsuvar:
Godkänt/Bra:
– Volvo XC60 (OBS inte nya generationen av modellen)
Acceptabelt:
– Acura MDX (*)
– Acura RDX (*)
– BMW X5
– Buick Envision (*)
– Infiniti QX70 (*)
– Lexus NX
– Lexus RX
– Mercedes-Benz GLE
Undermåligt/Marginellt:
– 2018 Audi Q5
– BMW X3
– Cadillac XT5 (*)
– Infiniti QX50 (*)
– Lincoln MKT (*)
– Volvo XC90
Dåligt:
– Infiniti QX60 (*)
– Lincoln MKC (*)
– Lincoln MKX (*)
Standarsuvar
Godkänt/Bra:
– Hyundai Santa Fe (Hyundai Grand Santa Fe i Sverige)
Acceptabelt:
– Honda Pilot (*)
– Jeep Cherokee
– Jeep Grand Cherokee
– Toyota Highlander
Undermåligt/Marginellt:
– 2018 Chevrolet Equinox (*)
– Dodge Durango
– Ford Flex
– GMC Acadia (*)
– Nissan Murano
– Nissan Pathfinder
Dåligt:
– Dodge Journey
– Ford Edge
– Ford Explorer (*)
– GMC Terrain (*)
– Hyundai Santa Fe Sport (Hyundai Santa Fe i Sverige)
– Jeep Wrangler
– Kia Sorento
– Toyota 4Runner
* Bilmodeller som inte saluförs av de svenska generalagenterna/återförsäljarna. Dock kan det finnas importbilar på den svenska marknaden.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!