Sukhoi förbereder PAK-FA nr 2

2010-11-25 15:56  
Sukhoi T-50 under en av sina provflygningar. Foto: Sukhoi

Ryska flygplanstillverkaren Sukhoi förbereder premiärflygningen med en andra prototyp av 5e generationens stridsflygplan PAK-FA.

Innan året är slut ska plan nummer två av femte generationens stridsflyg Sukhoi T-50, även benämnt PAK-FA, göra sin första flygning.

Premiärturen med det första planet ägde rum 29 januari i år. Sedan dess har det planet gjort omkring 40 provflygningar.

I december väntas också medfinansiären Indien slutföra förhandlingarna om hur planet ska se ut som operativt stridsflygplan.

Ryska flygvapnet räknar med att de första enheterna kan börja flyga i förband från 2015. Även det indiska flygvapnet planerar att använda planet.

Till egenskaperna för 5e generationens stridsflygplan ingår att visa liten radarbild, stealth. Flygplan som räknas till denna generation är amerikanska F-22 och F-35, varav det senare ännu inte är i produktion.

Det ryska planet började utvecklas redan under sovjetepoken, men projektet lades på is på grund av pengabrist under 1990-talet. Senare utvecklades prototypen Su-47 och Mig 1.44. Ur dessa båda plan uppstod T-50 och Sukhoi fick uppdraget att gå vidare med utvecklingsarbetet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt