Fordon

Styr tågen från rymden

Testbanan sedd från ovan. Foto: Siemens
Testbanan sedd från ovan. Foto: Siemens

Med satellitsystemet Galileo kommer tågen att kunna styras från rymden. Nu provas tekniken på en 28 km lång testbana.

Publicerad

Railgate kallas testprojektet för att kolla tåg med hjälp av satellitpositioneringssystemet Galileo. Det leds av tekniska högskolan i Aachen med stöd av den tyska rymdforskningsorganisationen DLR.

Proven kommer att inledas nästa år vid en särskild provbana för järnvägsmaterial som Siemens har byggt upp i Wegberg-Wildenrath.

Galileo har premiär enligt planerna först 2013, så under tiden kommer tågen att testas med hjälp av åtta signalgeneratorer monterade på 50 meter höga master utmed provbanan.

Tack vare det avspärrade provområdet kan de simulerade satellitsignalerna testas utan att ordinarie tågtrafik behöver störas.

Tanken är att positioneringssystemet ska kunna användas för automatisk tågkontroll och för rangeringsarbeten. De satellitsystem som finns idag, GNSS och GPS, anses inte tillräckligt pålitliga för att användas för styrning av järnvägstrafik.

Men det anses Galileo få, och tanken med Railgate är att utvecklare ska kunna ta fram olika typer av tillämpningar innan Galileosystemet börjar fungera 2013.