Fordon

Stopp för forskningsraketer efter brand på Esrange

Branden på Esrange förstörde delvis rymdbasens infrastruktur för uppskjutning av sondraketer. Arkivbild. Foto: Rymdbolaget SSC/TT
Branden på Esrange förstörde delvis rymdbasens infrastruktur för uppskjutning av sondraketer. Arkivbild. Foto: Rymdbolaget SSC/TT

Branden som uppstod på rymdbasen Esrange förstörde delvis infrastrukturen för uppskjutning av sondraketer. "Det är många sorgsna miner på Esrange idag", säger platschefen Lennart Poromaa.

Publicerad

Det var i samband med en planerad testbränning i torsdags förmiddag som en mycket omfattande brand uppstod i och kring ett uppskjutningstorn för sondraketer.

Esrange Space Center är en av världen mest mångfacetterade rymdbaser som rymmer en rad samhällsviktiga verksamheter. Basen byggs för närvarande ut för att kunna erbjuda ytterligare utnyttjande av rymden.

– Som en del av rymdverksamhet finns det alltid en risk att saker händer men det pågår nu en utredning för att se hur stora skadorna är och för att minska risken att den här typen av olyckor händer igen, säger Philip Ohlsson, pressansvarig på Esrange.

Det var vid en motorbränning som branden startade och nio personer befann sig i direkt anslutning till branden. De bar alla skyddsutrustning enligt den standard som krävs vid motorbränning och ingen av dem kom till skada.

Begränsad påverkan

Det uppskjutningstorn som förstördes i branden var ett av tre och därför kan verksamheten fortsätta i de andra två medan skadorna repareras.

– Det är en väldigt avgränsad del av vår verksamhet som är påverkat tack och lov. Vår satellitkommunikation, vår verksamhet för stratosfäriska ballonger och testverksamheten för nya rakettekniker har inte påverkats, säger Philip Ohlsson.

Rymdbasen håller även på med en utbyggnad för att kunna hantera satellituppskjutningar och den delen är inte heller påverkad av branden.

"Det viktigaste är att vår personal och alla andra som befann sig på basen är i säkerhet. Men det är många sorgsna miner på Esrange idag. Sondraketsverksamheten är något av Esrange hjärta där allt började för mer än femtio år sedan" säger Lennart Poromaa, platschef på Esrange i ett pressmeddelande.

Räddningstjänsten lämnade platsen vid 23.30 på torsdagskvällen och branden var då helt släckt.