Statens nya FoU-pengar redo delas ut

2009-02-10 23:00  

Statens nya FoU-investeringar inom fordonsindustrin ska komma igång före sommaren. Det är tre miljarder som ligger i bolaget Fouriertransform AB, där en interimstyrelse just nu jobbar febrilt med att få fart på verksamheten.

Ordförande är Lars Erik Fredriksson, särskild rådgivare på näringsdepartementet.

* När kommer pengarna?

- De första investeringarna hoppas jag kan ske redan under andra kvartalet i år. Vi håller som bäst på att rekrytera en extern styrelse med sex-sju personer, just nu är det bara tjänstemän från departementen. Sedan ska styrelsen anställa en vd och börja verksamheten.

* Vad vill ni ha för folk till styrelsen?

- Främst personer inom och närstående fordonsindustrin, med kunnande inom produktion, strategi, marknad och FoU. Helst ska de inte samtidigt ha ledande positioner i någon nuvarande biltillverkare.

* Ni har tre miljarder att dela ut till FoU. Varför inte låta Vinnova göra det?

- Vi har ett kommersiellt uppdrag, det är skillnad. Våra investeringar ska ge marknadsmässig avkastning på sikt. Vi har diskuterat med industrin om man kan göra det här inom någon befintlig struktur men fastnat för den här lösningen.

* Ett statligt riskkapitalbolag exklusivt för fordonsindustrin?

- Så kan man se det.

* Och varför har det ett så kryckigt namn?

- Staten köpte ett lagerbolag för den här verksamheten. De namnen får man inte behålla, så det gällde att hitta på ett namn snabbt. Så det här dök upp i skallen, gammal matematiker som man är.

* Fouriertransformationer är förvisso en matematisk term. Men vad har det med statens FoU-stöd till fordonsindustrin att göra?

- Du kan ju börja med att kolla de tre första bokstäverna... sedan var den franske matematikern Fourier den förste som forskade kring växthuseffekten. Till sist är en Fouriertransform ett sätt att transformera en olösbar funktion till en lösbar funktion. Så jag tycker det har en hel del med saken att göra.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt