Fordon
Staten vill öka värdet på Saab Parts
Lennart Ståhl Foto: Jens Alvin
Saabs Parts vd Lennart Ståhl är nöjd med staten som ny ägare av reservdelsverksamheten. Nu planerar bolaget ragga nya transportkunder världen över.
I förra veckan tog finansdepartementet över Saab Automobils guldägg reservdelsbolaget Saab Parts från Riksgälden. Detta sedan Riksgälden i december löste in statens pant i den konkursförklarade personbilskoncernen Saab Automobil.
Bakgrunden är att Riksgälden garanterat Saabs utvecklingslån i Europeiska investeringsbanken, EIB, och Saab hade lämnat Saab Parts och Saabs Tools som pant. Nu har Riksgälden betalat tillbaka lånet på 2, 2 miljarder kronor till EIB och alltså tagit över den ena panten.
Saab Parts har säte i Nyköping och monterar och distribuerar reservdelar till omkring 1, 5 miljoner Saab-bilar som rullar runt om i världen.
Företagets har kunder i 60 länder och stora helägda dotterbolag i USA och Storbritannien. Lennart Ståhl, vd för Saab Parts, ser fram emot att slippa ägaren Saab Automobil:
-Vi är glada att vara ute ur konkursboet, säger han till Ny Teknik. På vilket sätt konkursförvaltaren försökt att sälja Saab Parts uppger han sig inte veta.
Dock har Lennart Ståhl inte sett röken av några som helst spekulanter i Nyköping. Varken svenska eller utländska.
-Nej, vi har inte haft några köpare på besök, säger han.
Vad tycker du då om staten som ny ägare?
-Staten är en trygg ägare och det är bra för både våra leverantörer och kunder, säger Lennart Ståhl.
Han berättar att staten det senaste året haft full insyn i bolagets styrelse. Redan i början av 2012?det vill säga efter Saabs konkurs mot slutet av 2011?tillsatte myndigheten nämligen två egna ledamöter i reservdelsföretagets styrelse.
Statens mål nu är att få bolagets att växa och öka i värde, enligt finansmarknadsminister Peter Norman.
Vilka är planerna? Hur ska ni utveckla bolaget?
-Hittills har vi bara levererat reservdelar till Saab-fordon. Nu öppnar sig möjligheten att växa som logistikbolag och sälja transporter också till andra kunder, uppger Lennart Ståhl.
De flesta av reservdelstransporterna sker i dag via lastbil och i mindre omfattning via fartyg och järnväg.
Vilka är era miljömål, som logistikbolag?
-Vi jobbar med hållbart företagande. Främst handlar det om att optimera transporterna så att det inte går onödigt många transporter. Men vi ser också över fordonsbränslena, säger Lennart Ståhl.