Spårvagnar i Göteborg – en ”dödsfälla”

2016-01-18 07:28  

Italiensktillverkade spårvagnar som rullar i Göteborgstrafiken har i många år haft fel på dörrarnas nödöppnare.

– En ren dödsfälla, säger en förare till Göteborgs-Posten.

Göteborgs spårvägar har inte informerat allmänheten, men slår tillbaka mot kritiken.

Sammanlagt gäller det nödöppnare på 65 spårvagnar som köptes från italienska Ansaldobreda i seklets början. Enligt interna dokument som tidningen tagit del av framgår att minst 72 nödöppningsfel inträffade under perioden 2007-2014. För tre år sedan rapporterades tolv fel som betecknas som "särskilt allvarliga" till leverantören.

Källor uppger också att det förekom incidenter även i fjol, och i januari 2014 skrev Göteborgs spårvägar till Transportstyrelsen att det uppstått fel i snitt en gång i månaden samt att Ansaldobreda inte har kunnat åtgärda problemen.

– Det är en ren dödsfälla. Att man har mage att inte informera oss förare och allmänheten om detta. Det är verkligen en stor skandal, säger en förare som valt att vara anonym till tidningen.

Stefan Gustavsson, säkerhetscontroller på Göteborgs spårvägar, medger att företaget känt till problemen under lång tid.

– Om förare anmäler fel på säkerhetsfunktionen så åtgärdar vi detta innan vagnen går ut i trafik igen. Och om det ändå skulle hända något och en nödöppnare inte funkar, så finns det ju ytterligare dörrar för nödutgång, säger han till tidningen.

Mer om: Spårvagn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt