Fordon

Skarpt läge för Jas i Brasilien

Gripen NG i brasiliansk upplaga enligt Saabs illustratörer.
Gripen NG i brasiliansk upplaga enligt Saabs illustratörer.
Saabchefen Åke Svensson i flygmundering. Foto: Saab
Saabchefen Åke Svensson i flygmundering. Foto: Saab
Statssekreterare Håkan Jevrell. Foto: Pavel Flato
Statssekreterare Håkan Jevrell. Foto: Pavel Flato

I eftermiddag svensk tid lämnar Saabchefen Åke Svensson över den slutliga offerten på 36 stycken Gripen NG till den brasilianska flygvapenledningen. Samma sak gör konkurrenterna Dassault och Boeing.

Publicerad

- Vi kommer att redovisa innehållet i offerten vid en presskonferens på den svenska ambassaden i Brasilia på fredag klockan 17.00 svensk tid, säger Anne Lewis-Olsson, informationschef för Gripenaffären i Brasilien, till Ny Teknik på telefon strax innan hon ska in till föredragningen i senatens försvarsutskott.

Saab backas upp av den svenska regeringen som sänt försvarsminister Sten Tolgfors närmaste man, statssekreterare Håkan Jevrell, till huvudstaden Brasilia för att visa en enad front mellan Saab och Sveriges regering.

Dragning för senaten och kongressen
Just nu håller Åke Svensson och Håkan Jevrell en föredragning för försvarsutskotten i den brasilianska senaten och den brasilianska kongressen om vad Sverige kan göra för Brasilien om Brasilien väljer att köpa svenska stridsflygplan.

- Håkan Jevrell kommer bland annat att beskriva innebörden av ett eventuellt samarbete mellan Sverige och Brasilien om utvecklingen av Gripen Next Generation, NG, skriver försvarsdepartementet i ett pressmeddelande på torsdagen.

I Saabdelegationen ingår också Saabs kampanjledare för Brasilien, Bengt Janér.

Smörade Sarkozy för mycket?
Saab och konkurrenterrna Dassault från Frankrike och Boeing från USA lämnade sina slutliga offerter i juni i år. Den slutliga offerten kallas på fackspråk BFO – best and final offer.

Men i samband med Brasiliens nationaldagsfirande den 7 september fick de tre företagen en ny chans att komplettera sina offerter med slutdatum den 2 oktober - en ny BFO.

Det var på nationaldagsfirandet som Frankrikes president Nicolas Sarkozy gjorde en pr-kupp och smörade vilt för Brasilens president Lula da Silva.

Alla trodde då att den värdefulla flygplansaffären var vikt åt Frankrike och Dassault, men den brasilianska regeringen ville inte att affären skulle sluta på det viset utan gav samtliga tre konkurrenter en månad till på sig att bättra på sina offerter.

Och i morgon gäller det alltså – den sista och slutliga offerten ska lämnas in.

Brasilenofferten

Det började redan i oktober 2001, när Brasilien första gången hörde av sig och berättade att man planerade att byta ut hela sin flotta av stridsflygplan.

Den upphandling pågick ända till juni 2005, då presidenten plötsligt deklarerade att affären lades på is tills vidare.

Tre år senare, hösten 2008, skickade brasilianska FAB ut en så kallad RFI - request for information - till världens tillverkare av stridsflygplan.

I februari 2009 lämnade Saab in sin preliminära offert, "tender offer" och valdes därefter ut tillsammans med Dassault och Boeing till att tävla om beställningen.

I juni 2009 lämnade Saab in sin BFO - best and final offer.

Men det blev alltså ytterligare en BFO som lämnas in den 2 oktober