Fordon

Självseglande och eldriven bilfärja ska utvecklas i Norge

En konceptskiss av en elektrisk och självseglande färja som Kongsberg maritime nu ska påbörja forskning kring. Foto: Kongsberg
En konceptskiss av en elektrisk och självseglande färja som Kongsberg maritime nu ska påbörja forskning kring. Foto: Kongsberg

I Norge fortsätter satsningen på utveckling av marinteknik. Kongsberg maritime ska nu ta fram ett koncept för en eldriven och självseglande bilfärja.

Publicerad

Flera innovativa steg har de senaste åren tagits i grannlandet Norge kring utveckling av transporter till sjöss. Förra året utsågs till exempel en del av Trondheimsfjorden till världens första testbädd för självkörande fartyg. I våras berättade Kongsberg och Yara att de bygger ett elektriskt och självgående containerfartyg som ska avgå redan nästa år, om än i fullt automatiserad drift först år 2020.

Marinteknikbolaget Kongsberg maritime har nu skrivit på ett forsknings- och innovationskontrakt om att utveckla ett helelektriskt och självseglande färjekoncept. Kontraktet har skrivits med Pilot-e som är ett norskt acceleratorprogram grundat av Forskningsrådet, Innovasjon Norge och Enova. Målet med programmet är att skynda på processen från idé till marknad för miljövänlig energiteknik.

De självseglande funktioner som ska utvecklas i projektet innefattar automatiserad dockning och automatiserad färd ("Auto docking" och "Auto sailing").

Kongsberg maritime leder ett konsortium bestående av batteritillverkaren Grenland energy, fartygsdesignern Fjellstrand shipyard, automatiserings- och energibolaget NTNU samt med Grønn Kontakt för frågor kring hur elbilar ska kunna laddas ombord, både till sjöss och vid kaj.

Några specifikationer kring exempelvis batterikapacitet eller storlek på fartyg finns dock ännu inte, meddelar Gunvor Hatling Midtbö, kommunikationsdirektör på Kongsberg Maritime.