Fordon

Självseglande och eldriven bilfärja ska utvecklas i Norge

En konceptskiss av en elektrisk och självseglande färja som Kongsberg maritime nu ska påbörja forskning kring. Foto: Kongsberg

I Norge fortsätter satsningen på utveckling av marinteknik. Kongsberg maritime ska nu ta fram ett koncept för en eldriven och självseglande bilfärja.

Publicerad

Flera innovativa steg har de senaste åren tagits i grannlandet Norge kring utveckling av transporter till sjöss. Förra året utsågs till exempel en del av Trondheimsfjorden till världens första testbädd för självkörande fartyg. I våras berättade Kongsberg och Yara att de bygger ett elektriskt och självgående containerfartyg som ska avgå redan nästa år, om än i fullt automatiserad drift först år 2020.

Marinteknikbolaget Kongsberg maritime har nu skrivit på ett forsknings- och innovationskontrakt om att utveckla ett helelektriskt och självseglande färjekoncept. Kontraktet har skrivits med Pilot-e som är ett norskt acceleratorprogram grundat av Forskningsrådet, Innovasjon Norge och Enova. Målet med programmet är att skynda på processen från idé till marknad för miljövänlig energiteknik.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här