Fordon

Silent Ventus tysta drönare drivs av en jonmotor

Den ska vara mer diskret vid leveranser. Drönarens drivkälla är en jonmotor vars prestanda sägs överträffa jonteknik för rymden.

Publicerad

Med ökande hemleveranser från luften finns det kanske en nisch för tysta farkoster – för många upplever ljudet från drönare som väldigt irriterande. Enligt Undefined Technologies alstrar de modeller som utför leveranser i USA mellan 85-95 dB.

Nu presenterar startupbolaget i Florida en kommande drönare som är tystare. De hävdar att Silent Ventus kommer att ligga under 70 dB. Modellen ser väldigt annorlunda ut, och det beror på att drivningen kommer från en jonmotor. Det skriver Auto Evolution.

I dagsläget avslöjar Undefined Technologies inga detaljer om sin teknik utöver att den ska vara egenutvecklad. Prototypen har genomfört testflygningar på 2,5 minut, då med en ljudnivå som låg under 85 dB. Nu ska den bli tystare och prestandan ska höjas så att Silent Ventus kan klara av så kallade "last mile deliveries".

För rymdfarkoster och satelliter

Jonmotorer ses vanligtvis som ett intressant alternativ för rymdfarkoster och satelliter. I de sammanhangen hettar en potent mikrovågsgenerator upp en tung ädelgas som xenon, och vid nära 60 000 grader Celsius slits elektroner från gasatomerna. När gasen joniseras bildas plasma som sedan hettas upp till mer än en miljon grader, och en negativt laddad katod accelererar de positiva plasmajonerna till 300 km/sekund.

Foto: Undefined Technologies
Foto: Undefined Technologies

Enligt Undefined Technologies har de genom "innovativ fysik" gjort det möjligt att använda jonmotorn vid atmosfäriska förhållanden, dessutom med en prestanda som ska ligga på upp till 160 procent av konventionell jonteknik.