Fordon
Siemens tar nästa steg mot helt autonoma spårvagnar

Siemens har testat sin självkörande spårvagn på en sex km lång sträcka i Potsdam. Nu tror företaget att tekniken snart kan integreras i kollektivtrafiken i större städer.
Siemens påbörjade utvecklingen av det automatiska kollisionsskyddet för tre år sedan och applicerade det på en spårvagn i den tyska staden Ulm. Men nu går företaget in i fas två av sitt projekt kring autonomi – med provkörningar i Potsdam. Det nya systemet har en mer avancerad teknik och är ett steg närmare en självkörande spårvagn.
Utrustad med teknik som återfinns på autonoma bilar, som lidar, radar och kameror, har Siemens spårvagnsmodell ”Combino” fått virtuella ögon i trafiken. Den kan tolka spårvagnssignaler, stoppa vid spårvagnshållplatser och reagera självständigt under potentiella faror, som när fotgängare och fordon korsar vägen. Spårvagnen har haft en mänsklig förare ombord som agerat backup under provkörningen.
– Systemet tar över alla större köruppgifter från föraren, som att köra från ett stopp till ett annat, och tar hänsyn till signaler och andra trafikanter som bilar, bussar, lastbilar, cyklar och fotgängare, säger Christoph Klaes, senior vicepresident för spårtrafik till International Rail Journal.
Lyckad provkörning
Provkörningen i Potsdam fick en lyckad start. Under första åket i riktig trafik körde Combino sin förväntade rutt på 6 km. Spårvagnen visade inga problem med cyklar eller bilar som korsade dess väg. Vid ett tillfälle iscensatte Siemens en nödsituation och lät en anställd gå med en barnvagn på spåren. När barnvagnen upptäcktes av sensorerna slog spårvagnen omedelbart på sina bromsar.
I framtiden tror Siemens att tekniken i Combinon ska kunna integreras i kollektivtrafiken i större städer. Det saknas dock en väsentlig komponent för att testet ska bli helt autentiskt.
– Det som saknas för närvarande är dörrar som öppnar och stänger automatiskt, men det är förbjudet eftersom vi inte har behörighet att åka med passagerare ännu, säger Christoph Klaes.