Fordon

Shell-chefen: Tidigarelägg förbud mot fossildrivna bilar

Foto: Shell
Foto: Shell
Foto: José Cruz/Agência Câmara
Foto: José Cruz/Agência Câmara

Om 22 år ska den sista fossildrivna bilen vara såld i Storbritannien. Men det finns de som vill att de ska gå snabbare. ”Om det gick att flytta fram så skulle det absolut vara välkommet”, säger chefen Ben van Beurden.

Publicerad

I både Frankrike och Storbritannien har man satt 2040 som sista år då det ska tillåtas att sälja bilar som går på fossila drivmedel. Man kan tänka sig att oljebolagen inte är allt för lyckliga över detta, eftersom det innebär att en av deras marknadssegment försvinner. Men icke.

I en intervju med brittiska The Guardian säger Shells vd, Ben van Beurden, att han snarare vill skynda på utvecklingen.

– Jag tror att Storbritannien måste gå snabbare än resten av världen, säger han till tidningen.

Enligt van Beurden måste vi acceptera att fossildriftsutfasningen måste ske i olika tempo världen över och där rika västländer förväntas gå i första ledet. Och han säger att Shell skulle stödja att man tidigarelade förbudet i Storbritannien.

Därför vill de tidigarelägga förbudet

Men hur kommer det sig att ett av världens största oljebolag har den inställningen?

Skälet är tvådelat. Dels innebär ett tidigare datum att det blir lättare att planera investeringar i framtiden, och här är Shell inte ensamma om att köpa elinfrastruktur och startups inom batteri/laddteknik. BP har satsat en hel del i olika företag och för bara ett par veckor sedan köpte de Englands största laddnätverk.

Den andra positiva effekten är att ett tidigare datum skulle påverka konsumentattityden snabbare – vilket skulle ge investeringar bättre bärighet snabbare.