Fordon

Scania: Tveksamt om bromsystemet stoppade lastbil

12 människor dödades i attentatet. Foto: DPA / IBL Bildbyrå
12 människor dödades i attentatet. Foto: DPA / IBL Bildbyrå

Enligt tyska medier hindrade lastbilens bromssystem att fler personer mejades ner i terrordådet i Berlin. Men Scania menar att systemet förmodligen inte spelat in i händelsen.

Publicerad

– Systemet är inte utformat för att lösa den typen av problem. Det är utformat för att känna igen andra fordon som lastbilen närmar sig i hög fart.

Det säger Örjan Åslund, Head of Product Affairs på Scania, till Ny Teknik.

Uppgifterna om att lastbilens nödbromssystem skulle ha hindrat fler dödsfall presenterades 28 december i Süddeutsche Zeitung. Enligt tidningen kommer uppgifterna från polisgruppen som utreder attacken. I artikeln skriver man att det var nödbromsystemet som gjorde att lastbilen inte kom längre än cirka 80 meter.

Örjan Åslund är skeptisk till den analysen:

– Systemet kan ha reagerat av någon anledning, men det är som sagt inte gjort för det.

Dessutom slår nödbromsen bara in om föraren är passiv. Först varnar det med ljudsignal, därefter bromsar det, men gasar föraren fortsätter fordonet att rulla. I en tidigare intervju med Ny Teknik finns mer information om hur systemet fungerar.

– Bromsystemet som finns i dag är ett lagkrav. Just för att man sett att om en tung lastbil brakar in i ett köslut får det svåra konsekvenser, säger Örjan Åslund och tillägger:

– Vi tycker det här är lika tragiskt som alla andra. Det hade kunnat vara vilken lastbil som helst som använts.