Samsung ger sig in i bilracet

2017-05-04 09:33  
Illustration av kommande bilen. Foto: Renault Samsung Motors

Google, Apple och nu… Samsung. Bilbranschen invaderas av allt fler ”nykomlingar” som vill vara med och driva utvecklingen framåt.

Den senaste i raden som nu har fått godkänt att testa självkörande bilar är den koreanska teknikjätten.

För tio år sedan såg bilbranschen helt annorlunda ut: En gigantisk kris för den amerikanska industrin var ett faktum (som bland annat ledde till GM:s och Chryslers konkurs), samtidigt skrattade man åt uppstartsföretaget Tesla som skulle ge sig in i den blödande branschen.

Faktum var att många analytiker ansåg det som i det närmaste kapitalförstöring att hålla på med bilar – och att det krävdes åtskilliga miljarder och årtionden av erfarenhet för att lyckas.

Spola fram tiden till i dag – och det är tydligt att analytikerna kan dra något gammalt över sig.

De traditionella biltillverkarna är hårt ansatta av flera nykomlingar som utmanar med annorlunda infallsvinklar och innovationer. För vem hade trott att exempelvis att sökmotorjätten Google på allvar skulle kunna starta bilbusiness?

Läs mer:

Läs mer: Google letar teståkare till självkörande bilar

Nu visar det sig även att koreanska Samsung har flyttat fram positionerna. Under måndagen så bekräftade den Sydkoreanska transportministern att man godkänt en ansökan från företaget att få testa sin senaste självkörande bil på allmän väg. Det rapporterar nyhetsbyrån Yonhap. Bilen som ska användas är en vanlig Hyundai-modell, dock extrautrustad med företagets sensorer och unika djupinlärningsteknologi.

Men för den som trodde att Samsung skulle vara ensam med att få rulla ”autonomt” på Koreas vägar – helt fel. Sedan i februari 2016 har 20 olika företag fått godkänt för testa sina bilar. I Sydkorea ligger man även långt framme och håller nu på att se över reglerna kring tester för självkörande bilar. Dels har man tagit bort kravet att det krävs två övervakare och man håller även på att se över kravet om pedaler och ratt verkligen behövs. I ett uttalande skriver departementet att självkörande bilar kräver att många olika högteknologiska företag arbetar tillsammans – därför ska man från myndigheten se till ”att etablera en miljö som favoriserar sektorns tillväxt”.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt