Saabs nya robot mot terrorangrepp

2016-05-17 11:09  
Saab Sea Wasp letar upp och oskadliggör sprängmedel under vatten. Foto: Saab

Sea Wasp är namnet på en obemannad undervattensrobot för terrorbekämpning som Saab har utvecklat tillsammans med amerikanska antiterrororganisationer.

Den nya roboten, som utvecklats ur den civila versionen Saab Seaeye avsedd för offshoreuppdrag, har fått tilläggsfunktioner som tidigare utvecklats för militära system.

Tillsammans med U.S. Underwater Hazardous Device Response Community har Sea Wasp fått utrustning för att kunna oskadliggöra sprängämnen som placerats av terrorister på fartygsskrov eller på hamnanläggningar.

I dag går uppdragen att leta upp och oskadliggöra sådana sprängämnen till speciellt tränade dykare. Sea Wasp manövreras på avstånd av två personer som kan utföra uppdraget på säkert avstånd från sprängämnena.

Den som styr roboten kan manövrera den så att den kommer nära det misstänkta föremålet. Med hjälp av en manipulatorarm kan sedan en liten sprängladdning placeras intill det målet. Sea Wasp manövreras därefter undan till säkert avstånd varvid detonationen kan utlösas av operatörerna.

Tre amerikanska myndigheter som bekämpar terror har tränats i att manövrera Sea Wasp. De är US Navy, FBI och den maritima antiterrorstyrkan i South Carolina. De ska under de kommande 10 – 12 månaderna testa och utvärdera antiterrorroboten.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt