Fordon

Saabrykten: Antonov fick Jonsson att gå

Det var den ryske bankiren Vladimir Antonov som fick Saab-chefen Jan Åke Jonsson att kasta in handduken i dag. Det är den spekulationen som många bilanalytiker gör just nu.

Publicerad

Jan Åke Jonsson har arbetat i stort sett hela sin yrkeskarriär inom Saab, varav de senaste sex åren som vd.

Ingenting har talat för att han skulle dra sig tillbaka just nu och beskedet i dag om att han lämnar Saab kom som en total överraskning.

Nu försöker alla hitta förklaringar till Jan Åke Jonssons beslut och alla analyser leder fram till namnet Vladimir Antonov – den ryske bankiren som hjälpte holländaren Victor Muller och hans företag Spyker Cars att ta över Saab Automobile från General Motors.

Vladimir Antonov gör allt oftare utspel om Saab, trots att han inte har någon formell roll i företaget, och det kan ha blivit för mycket för Jan Åke Jonsson.

Bilanalytikernas uppfattning är att Vladimir Antonov till varje pris vill komma in som ägare direkt i Saab Automobile och inte bara befinna sig i skuggan som långivare till ägaren, holländska Spyker.

- Mr Antonov är beredd att investera upp till 500 miljoner svenska kronor i Saab och vara med och finansiera framtida bilmodeller, sa Vladimir Antonovs svenske talesman Lars Carlström till den internationella biltidningen Automotive News nätupplaga på torsdagen.

Vladimir Antonov har nyligen frigjort stora summor från sina investeringar i ryska Investbank och försöker nu övertala den svenska regeringen och den europeiska investeringsbanken EIB att häva förbudet mot honom som direktägare i Saab.

Hans alltmer frekventa utspel om Saab tyder att han tröttnat på att stå i skuggan som finansiär till Victor Muller och vill komma in på scenen på allvar.

Vladimir Antonov och Victor Muller kan ha planer som Jan Åke Jonsson inte känner sig bekväm med och att det var därför som Lars-Åke Jonsson i dag kastade in handduken.

Det är den uppfattningen som många bilanalytiker har i dag.

Läs Saabs pressmeddelande om Jan-Åke Jonssons avgång här.