Fordon

Saab hoppas på Gripen

Trots en svår situation på börsen ser Saab positivt på framtida export av Gripen.

Publicerad

Saab ser positivt på framtida exportmöjligheter för Gripen trots den senaste tidens bakslag. Men aktien har det motigt på börsen.

– Jag tror det är en kombination av bristande orderinflöde och att det pågår en korruptionsutredning i Brasilien. Som svensk tänker man kanske att Saab nog gör rätt för sig, men utländska investerare är mer krassa och har kanske inte samma förtroende för bolaget, säger Douglas Lindahl, analytiker på Kepler Cheuvreux, till TT.

När Saab på onsdagen presenterade sin överblick över länderna dit bolaget hoppas kunna sälja Gripen finns en ganska tydlig uppdelning: den befintliga modellen Gripen C till vissa nationer, och det helt nya flygplanet Gripen E, som hittills beställts av Sverige och Brasilien, till andra.

Hoppet kvar i Indonesien

I det senare fallet är det försäljning till Schweiz, Finland, Indien och Kanada som Saab hoppas på. För Gripen C riktas försäljningen huvudsakligen mot Bulgarien, Slovakien, Österrike, Filippinerna och Botswana.

När det gäller Gripen C kan nämnas att Kroatien så sent som i mars valde bort det svenska flygplanet till förmån för begagnade F-16.

Däremot råder det oklarhet kring vad Saab egentligen hoppas på i Indonesien efter rapporterna om att landet valt ryska Su-35 som ersättare för landets gamla F-5.

– De flyger också BAE-tillverkade Hawk-flygplan och det är traditionellt ett skolflygplan. Men Indonesien flyger det mer som ett lätt jakt/attack-flygplan och de har ett behov av ett utbytesprogram och det finns en öppning, säger Jonas Hjelm, chef för affärsområde Aeronautics på Saab.

I Sydamerika uppges Colombia möjligen vara intresserade av en kombination av modellerna Gripen C och E, enligt Hjelm.

Trögt på börsen

Dessutom säger Saab att det finns hopp om att sälja den modifierade Gripen C-modellen Aggressor, ett flygplan som ska kunna uppträda som övningsmotståndare, till Storbritannien och USA.

Men samtidigt är det ingen tvekan om att Saab, när det gäller USA, är ivriga kring vilket besked det amerikanska flygvapnet ska ge om valet av nytt skolflygplan. Här är Saab, i samarbete med Boeing, en av budgivarna med det nya planet T-X.

– Vi väntar liksom alla andra på kommunikation från det amerikanska flygvapnet. De har tidigare sagt att det är vid halvårsskiftet i år, vi tror fortfarande att det är det som gäller, säger Jonas Hjelm.

Saab har haft det kämpigt på börsen i år. Aktien har backat ungefär 12 procent samtidigt som Stockholmsbörsen i övrigt stigit ungefär 3 procent.

"Dragit ut på tiden"

– Många av de här potentiella ordrarna har dragit ut på tiden. Kanada och Finland har hållit på hur länge som helst och den här typen av affärer tar väldigt lång tid, säger Lindahl. Och uppgifterna om länderna dit Saab vill sälja Gripen är inte nya.

– Det är saker vi hört tidigare. Nu såg jag i dag (onsdag) en rapport om att Bulgarien närmar sig ett slutbesked. Men det finns ju inga garantier att Saab kommer att ta den ordern, säger Douglas Lindahl.