Löfven och Wallenberg ska vittna om Gripen-affär

2018-05-09 07:16  
Enligt uppgift ska Bulgarien inleda samtal med Sverige om att köpa åtta Jas Gripen-plan. Foto: Jörgen Appelgren

Både statsminister Stefan Löfven (S) och delar av Saabs tidigare och nuvarande styrelse är kallade till förhör i Stockholms tingsrätt om sin inblandning i Gripen-affären med Brasilien.

Kallelsen sker på begäran av de åtalades försvar, rapporterar SVT:s Uppdrag Granskning.

En domstol i Brasilien har begärt att statsministern ska vittna med anledning av ett stort korruptionsmål. Utöver Stefan Löfven är Saabs ordförande, Marcus Wallenberg, och nio andra svenskar, kallade till förhöret.

Brasiliens justitiedepartement har begärt att Löfven vittnar med hänvisning till internationella avtal om rättshjälp som finns i FN:s konvention mot korruption, på begäran av försvaret. Statsministern ska vittna den 8 juni.

Ingen på Saab är misstänkt för brott och inte heller Stefan Löfven.

Läs mer: Misstankar om brott kan stoppa Gripenaffär

I den stora korruptionsrättegången i Brasilien är bland andra Saabs dåvarande agent och expresident Lula da Silva åtalade för maktmissbruk och för att med olagliga metoder ha påverkat upphandlingen till det svenska stridsflygplanets fördel, enligt UG.

Uppgiften om att Saabs styrelse kallats till förhör bekräftas för Sveriges Radio Östergötland.

– En rad ledamöter i Saabs styrelse har blivit kallade av försvaret att vittna i Stockholms tingsrätt, säger Ann Wolgers, presschef på Saab.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt