Fordon

Saab erbjuder Gripen till Kanada

Saab erbjuder 88 Gripen E-plan till Kanada. Foto: Henrik Montgomery/TT
Saab erbjuder 88 Gripen E-plan till Kanada. Foto: Henrik Montgomery/TT
Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics, uppger att Saab är en av tre alternativ tillsammans med amerikanska Lockheed Martin och Boeing. Foto: Stefan Jerrevång/TT
Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics, uppger att Saab är en av tre alternativ tillsammans med amerikanska Lockheed Martin och Boeing. Foto: Stefan Jerrevång/TT

För två veckor sedan meddelade Saab att man säkrat två stora avtal värda sammanlagt drygt två miljarder kronor.

Publicerad

Nu har försvarskoncernen dessutom erbjudit 88 Gripenplan till Kanadas flygvapen i en order som skulle kunna vara värd långt mer än så.

Gripen E på bordet

I ett pressmeddelande uppger Saab att det rör sig om plan av modellen Gripen E som erbjudits. Saab lämnade i veckan in ett anbud i den kanadensiska upphandlingen efter att Kanadas flygvapen tidigare annonserat att man ska ersätta sin befintliga flygplansflotta med 88 nya stridsflygplan.

Utöver Saab är även Lockheed Martin och Boeing med i upphandlingen, enligt Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

- Det står mellan oss och två amerikanska alternativ. Utifrån pris, prestanda och vad Kanada har satt upp för krav skulle jag säga att vi har en extremt god chans att stå som slutvinnare i det här, säger han till TT.

Vad skulle en eventuell order betyda för Saab?

- Det skulle betyda oerhört mycket för oss som företag både i Sverige och på plats i Kanada. 88 flygplan är en stor order och det betyder också att vi verkligen har befäst en position för Gripen på marknaden, säger Jonas Hjelm.

Enligt honom väntar Saab på att kanadensiska myndigheter ska återkomma med frågor om erbjudandet. Ett slutgiltigt besked väntas först någon kring årsskiftet.

Så sent som i mitten av juli meddelade Saab att man rott hem avtal med både Förenade arabemiraten och USA gällande det flygburna sensorsystemet Global Eye respektive ammunition till Carl-Gustaf-systemet och AT4-systemet.

Värt 100 miljarder?

Avtal värda drygt två miljarder och sedan tidigare har Saab dessutom avtal med Brasilien som innefattar 28 Gripen E och åtta tvåsitsiga Gripen F.

Vad en eventuell affär skulle vara värd den här gången är svårt att säga i exakta siffror, menar Jonas Hjelm.

- Brasilien var en av Sveriges största industriaffärer på runt 40 miljarder kronor. Det här är betydligt fler flygplan så upphandlingen borde vara värd runt 100 miljarder kronor om vi vinner den. Men det är jättesvårt att säga, säger han.

Hultqvist: "Positivt för Sverige"

I en skriftlig kommentar uttrycker försvarsminister Peter Hultqvist (S) sitt stöd till Saabs erbjudande.

"Sverige har en mycket kvalificerad stridsflygskapacitet att erbjuda. För svensk del vore det mycket positivt om Kanada väljer vårt alternativ. Vi har goda förutsättningar att kunna konkurrera", säger Hultqvist.