Fordon
Så många timmar slösar gps:en bort
Foto: Volvo
Ofta gör gps resan enklare, men tekniken har också förmågan att reta upp bilisterna. Och det är inte alltid utan anledning. En enkät visar att förvirrande anvisningar i snitt slösar bort 29 timmar av förarens liv varje år.
På Europasemestern kan det vara svårt att föreställa sig livet innan gps. Men navigationssystemen har sina brister – och en undersökning visar att en förhållandevis stor del av förarna har ett ansträngt förhållande till tekniken.
Det är den brittiska bildelningstjänsten My Taxi som har genomför en enkät. De lät 2 000 bilister svara på frågor om hur väl deras gps fungerar. Resultatet ger kanske en försmak av de konflikter som kommer att uppstå i en framtid där vi tvingas kommunicera verbalt med artificiella intelligenser. För även en envägskommunikation med bilens navigation tycks väcka raseri bakom ratten.
Nära hälften, 47 procent, uppgav att de ibland blivit så upprörda att de hamnat i en verbal dispyt med gps:en – och 31 procent erkände att de har skrikit åt systemet, som om det var en verklig person.
I enkäten svarade 27 procent att förvirrande anvisningar är det som irriterar allra mest. Det som överraskar är dock hur mycket tid som felaktig information kostar bilisterna. Enligt undersökningen slösar gps:en i snitt bort 29 timmar av förarens liv varje år.
I enkäten erkänner dock bilförarna att de i viss mån själva är skyldiga till felkörningarna. 52 procent uppger att de stänger av sin egen uppmärksamhet när gps:en är påslagen, och struntar i att läsa trafikskyltar eller ta in annan väsentlig information om omgivningen.
Läs mer:
Felaktiga eller dåligt uppdaterade kartor är inte bara en bekvämlighetsfråga. Det finns givetvis också säkerhetsproblem förknippade med en missvisande gps. En uppmaning från navigationen kan exempelvis pressa föraren att göra olämpliga vändningar.
I Storbritannien har röster höjts om att lastbilschaufförer inte borde få använda system för personbilar. Det finns flera exempel på hur tunga fordon har hamnat på platser där de absolut inte hör hemma. Detta har skapat trafikkaos, och infrastrukturproblem. Exempelvis fick en bro i Marlow, Buckinghamshire hållas stängd i flera månader efter att en lastbil kört över den, trots att fordonet vägde tio gånger så mycket som den tillåtna vikten.
Gilla Ny Teknik på Facebook