Fordon

Ryssland återupplivar Moskvitj – tillverkningen snart igång

Exempel på bilmodeller visas upp i Moskvitjfabriken i juli i år. Foto: Alexander Shcherbak/TASS/Sipa USA
Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin och Kamaz vd Sergej Kogonin skakar hand i samband med att en överenskommelse kring biltillverkning slöts i juli i år. Foto: Alexander Shcherbak/TASS/Sipa USA/TT
En Moskvitj från Sovjeteran, utställd på Transportmuseet i Moskva. Foto: Mihail Siergiejevicz /SOPA Imag/Sipa USA/TT
Den forna Renaultfabriken i Moskva har kapacitet att tillverka omkring 180 000 bilar per år och nationaliserades i maj av Ryssland. Snart ska det i stället tillverkas Moskvitjbilar. Foto: Alexander Shcherbak/TASS/Sipa USA/TT

Den före detta Renaultfabriken ska nu börja producera bilar av märket Moskvitj, med anor från Sovjettiden. Målet är 50 000 fordon under nästa år. 

Publicerad

Den ryska invasionen av Ukraina den 24 februari gav upphov till att företag från väst lämnade Ryssland en masse. I maj blev detaljerna i franska Renaults utträde kända. Renault sålde det ryska dotterbolaget Avtovaz för en rubel (motsvarande 18 öre) till ett forskningsinstitut, med möjligheten att köpa tillbaka det om fem år, enligt Reuters.  

Avtovaz tillverkar det ryska bilmärket Lada samt ägde en fabrik i Moskva som tillverkade Renaultbilar. Moskvafabriken överfördes till Moskvas stadsledning i samband med affären.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här