Fordon

Richard Bransons ubåtsäventyr lagt på is

Sir Richard Branson på presskonferensen på onsdagen.
Sir Richard Branson på presskonferensen på onsdagen.

Sir Richard Bransons storslagna planer på att utforska rymden och havsdjupen ser ut att gå i stöpet.

Publicerad

Först kraschade rymdfarkosten och nu visar det sig att havsfarkosten inte klarar det den var tänkt att göra.

Superentreprenören Branson har skrinlagt planerna på att skicka en bemannad ubåt till de djupaste djupen i världshaven, skriver brittiska The Telegraph.

Virgin Galactics framtid är sedan tidigare oviss efter att en av bolagets rymdfarkoster störtade i Mojaveöknen i Kalifornien. Och nu läggs alltså färden ner i havsdjupen också i malpåse.

I april 2011 avtäcktes Virgin Oceanics ubåt Deep Flight Challenger. Bransons förhoppning var att farkosten, som konstruerats för att "flyga" längs havsbotten, skulle göra sin jungfrufärd till Marinergraven på 11|521 meters djup, senast 2012. Därefter skulle den vidare till andra djuphavsgravar bemannad av "aquanauter" som betalat upp till 500 000 dollar för färden.

Men nu, tre år senare, har ubåten lagts på hyllan utan att ha kommit till någon havsbotten. Företaget som konstruerat farkosten har dragit sig ur projektet eftersom ubåten bara var byggd för att klara ett dyk och inte kan återanvändas.

Förra veckan bekräftade Virgin att undervattensplanerna skrotats.

– Vi var inte säkra på att Deep Flight Challenger skulle ha klarat sig ner. Projektet har lagts på is tills vi hittar en teknologi som fungerar, sade en talesperson för företaget.