Fordon

Rekord: soldriven drönare klarade 25 dagar i luften

Airbus Zephyr S började sin jungfrufärd över Arizona i mitten på juli. Foto: Airbus
Airbus Zephyr S började sin jungfrufärd över Arizona i mitten på juli. Foto: Airbus

Airbus soldrivna Zephyr S har skrivit historia. Redan på sin jungfrufärd krossade drönaren alla tidigare rekord.

Publicerad

Den 11 juli steg Airbus Zepyr S för första gången upp till sina dryga 20 000 meter. Först 25 dagar, 23 timmar och 57 minuter senare slog den soldrivna drönaren åter hjulen i marken, rapporterar Engadget.

Det är nytt rekord för en soldriven flygfarkost med god marginal. Den längsta flygtiden låg tidigare på 14 dagar, ett rekord som kan tillskrivas en tidigare prototyp av samma Zephyr-plan.

Airbus betecknar Zephyr S som en höghöjds-pseudosatellit. Farkosten har ett vingspann på 25 meter och väger bara 75 kilogram, men kan lastas med kan utrustas med upp till 375 kilogram ytterligare utrustning.

Farkosten drivs av solceller

Ytan på farkosten är täckt av solceller som både kör planet och som laddar upp ett reservbatteri som används för att driva nattetid.

Zephyr S är tänkt att användas både militärt för exempelvis gränspatruller eller att övervaka ett krigsområden, medan den civila sektorn kan använda planet för att kartlägga bland annat skogsbränder och oljespill i havet.

Överst på kundlistan står den brittiska militären som beställt tre Zephyr S. Prislappen ligger på kring 4,6 miljoner pund per plan.