Fordon

Regeringens plan: Äga Kockumsvarvet

(UPPDATERAD). Försvarsutskottet ställer sig bakom att staten - vid behov - blir ägare till Kockums varvslokaler i Karlskrona. Det framgår av bland annat protokollet från dagens utskottsmöte i riksdagen.

Publicerad

I morse rapporterade Ekot i Sveriges Radio att Allianspartierna och socialdemokraterna gjort upp om att staten ska "underlätta" för försvarskoncernen Saabs övertagande av Kockums och tillverkningen av marinens fartyg vid varvet i Karlskrona.

Själva varvsfastigheten ägs i dag av den tyska stålkoncernen Thyssen Krupp, som nekat sitt svenska dotterbolag Kockums möjligheter att sälja svensktillverkade ubåtar utomlands.

Nu har regeringen, enligt Ny Tekniks källor, under en längre tid förberett att staten - om det så behövs - får möjlighet att ta över ägandet av den anrika med nedslitna varvsfastigheten. Exakt hur detta ska gå till rent konkret är än så länge oklart.

Om det blir verklighet innebär det i så fall att staten skulle komma att hyra ut lokalerna till Saab.

I dag fick man politiskt stöd för att ta över ägandet av lokalerna av ett enigt Försvarsutskott.

Regeringens syfte med att låta staten få en möjlighet att ta över fastigheterna är att säkra produktionen av svenska ubåtar och försvarets operativa undervattensförmåga, enligt skrivningarna i dagens mötesprotokoll.

Samtidigt beslutade utskottet att föreslå riksdagen att ge regeringen tillstånd att kompensera Saab ekonomiskt för de miljöskador som finns inom varvsfastigheten och som uppkommit under åratal av fartygstillverkning.

- Det vi gör nu är att ge regeringen ett politiskt mandat att på kort och lång sikt säkerställa en stark och fortsatt svensk ubåtsförmåga. Och det gör vi genom att staten får ett utökat ansvar för miljön och genom att vi möjliggör att det finns en option för att staten att skaffa sig ändanderätt över fastigheten, säger Cecilia Widegren (m) och vice ordförande i försvarsutskottet.

Beslutet i utskottet togs snabbt och utan debatt. Ärendet går nu vidare till Finansutskottet för ytterligare beredning och bereds som ett ärende inom ramen för vårändringsbudgeten.

Redan i nästa vecka kommer riksdagen i helhet att ta upp frågan om att ge regeringen möjlighet att kompensera Saab för de gamla miljösynderna inom området.

Beroende på hur Saabs förhandlingar med Thyssen Krupp fortlöper har regeringen nu också fått politiskt stöd i alla fall i Försvarsutskottet för att köpa varvslokalerna. Återstår att se vad Finansutskottet säger vid sitt möte nu i veckan.

Sebastian Carlsson, presschef på Saab, kan i dag inte svara på frågan om bolaget framöver  kommer att hyra varvet, däri ingår bland annat Varvshallen och Kompositverkstaden, av svenska staten, exempelvis via Fortifikationsverket:

- Vi vet ju inte hur det där kommer att bli. Vi för ju samtal med Thyssen Krupp, säger han.

När blir de klara?

- Vi ger ju aldrig ut tidplanen men vår koncernchef Håkan Buskhe sa i samband med bolagsstämman i april att det handlar om ett antal kvartal, säger Sebastian Carlsson.