Fordon

Regeringen: Ja till 60 nya Jas

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens. Fler ubåtar och Jas-plan. Foto: TT
Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens. Fler ubåtar och Jas-plan. Foto: TT

Försvarsmakten får köpa 60 nya Gripen-plan. Detta trots att Schweiz sagt nej och exportaffären med Brasilien ännu inte är klar.

Publicerad

(Uppdaterad) Sveriges Television avslöjar nu på morgonen att regeringen har beslutat att Försvarsmakten får köpa 60 stridsflygplan av nästa generation, kallad Gripen E.

Klartecknet kommer strax innan en avbeställningsklausul mellan staten och FMV löper ut den 31 augusti - och i tiden samtidigt som ryska trupper gått över gränsen till Ukraina och deltar i strider mot den ukrainska försvarsmakten.

Schweiz sa tidigare i våras nej i en folkomröstning, men Brasilien förhandlar fortfarande med Saab om köp av nya Gripen E. Den affären väntas kunna resultera i ett kontrakt mot slutet av 2014.

Enligt ett tidigare beslut i riksdagen är en förutsättning för den svenska anskaffningen av den nya Gripen-planen att det finns ett annat partnerland som också köper planet.

Regeringen gör nu en annan tolkning av riksdagsbeslutet och går själva vidare. Anskaffningen väntas kosta runt 90 miljarder kronor under 30 år. Då ingår driftskostnader.

Enligt Svt har regeringsbeslutet förankrats hos socialdemokraterna innan det togs.