Rear Dassault Rafale i Schweiz?

2012-09-25 13:19  

Franska Dassault hoppas i ett brev att Schweiz regering på nytt ska se över bolagets offert om Rafale, en konkurrent till svenska Super-Jas. Men brevet väcker också frågor kring bolagets anbud.

(Uppdaterad version) Sverige och Schweiz kom i augusti överens om ett ramavtal som gäller anskaffning av 22 "rödvita" Super-Jas för 3,126 miljarder schweizerfranc eller nära 22 miljarder svenska kronor. I detta ingår också partnersamarbete kring utvecklingen och anskaffningen av nya Super-Jas.

Trots det hyser franska flygplanstillverkaren Dassault ännu förhoppningar om att Schweiz regering ska återuppta upphandlingen av nya stridsflygplan, som vanns av svenska Super-Jas hösten 2011.

Dassault erbjöd tidigare Schweiz 22 exemplar av Rafale för 4 miljarder schweizerfranc.

Nu skriver man i ett brev, daterat den 17 september, till landets regering och parlament, att man är beredd att visa att om man hade optimerat de tekniska parametrarna och de finansiella villkoren under åren 2009-2011, så hade bolaget kunnat erbjuda planen för nära 3,126 miljarder schweizerfranc.

Om formuleringen innebär att erbjudandet står fast 2012 är svårtolkat, eventuellt ska det ses som en förhandlingsinvit. Schweiz regeringstalesman André Simonazzi uppges i media dock ha bekräftat att Dassault erbjuder 22 Rafale för 3,1 miljarder schweizerfranc. 

En bedömare i Schweiz tolkar brevet som så att Dassault erbjuder 22 plan för 3, 1 miljarder men då ingår inte en rad förmågor, inga simulatorer, och ingen tillverkning i Schweiz.

Dassault skriver dock i brevet att man erbjuder sig att sälja 18 Rafale i ett paket där operativ förmåga till jakt, attack och spaning ingår samt utbildning och beväpning för 2,9 miljarder schweizerfranc.

Ett annat alternativ är en försäljning av 18 bantade plan för 2, 7 miljarder schweizerfranc, det vill säga utan kommunikations- och spaningsutrustning med mera.

Bolaget erbjuder också en försäljning över flera år och även efter 2030, vilken man säger garanteras av fortsatt fransk serieproduktion.

En liknande offertinvit har tidigare skickats in från försvarsjätten EADS som vill sälja 33 beprövade plan för dryga 3, 2 miljarder schweizerfranc.

Rafale används i det franska flygvapnet och i franska flottans flyg och har också sålts till Indien i 126 exemplar i ett första steg. Franska försvaret har beställt 180 plan men alla har inte levererats.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt