Problem blåsa upp rymdmodulen Beam

2016-05-27 11:53  

Astronauten Jeffrey Williams jobbade två timmar ombord på rymdstationen ISS med att blåsa upp rymdmodulen Beam innan Nasa sa åt honom att sluta. Beam ville inte expandera.

Den uppblåsbara rymdmodulen är framtagen av Bigelow Aerospace, där hotellmagnaten Robert Bigelow har en idé om att ta fram uppblåsbara rymdmoduler för exempelvis bemannade expeditioner till månen och Mars.

Hans poäng är att rymdmodulerna ska ta mindre plats när de skickas iväg för att sedan expandera där de ska användas. De ska tillverkas av material som är flexibla men ändå klarar att skydda människor mot strålningen och föremål som far omkring i rymden.

Beam sändes upp till ISS den 8 april med en Space X Dragonfarkost och sattes fast på ISS den 16 april. Under gårdagen skulle modulen blåsas upp med komprimerad luft och expandera från längden 2,1 meter och diametern 2,4 meter till över 4 meters längd och diametern 3,2 meter.

Men när modulen bara expanderat några decimeter på två timmar fick astronauten Jeffrey Williams order från Johnson Space Center i Houston att ge upp försöket.

Under fredagen ska Nasa och Bigelow fatta beslut om hur man ska gå vidare med uppblåsningen av Beam.

Meningen är att Beam ska vara fäst vid ISS i två år för att Nasa ska kunna testa att inga läckor finns. Astronauter ska mäta trycket med några månaders mellanrum, men får i övrigt inte vistas i den uppblåsbara modulen under testperioden.

Bigelow har planer på att redan 2020 sända upp en betydligt större uppblåsbar modul i bana runt jorden. Den kallas B330 och har 20 gånger större volym än Beam. På sikt vill Bigelow även skicka upp en uppblåsbar modul kallad Olympus som är dubbelt så stor som hela rymdstationen.

Uppblåsbara moduler ska enligt Robert Bigelow kunna fungera som bas för astronauter, men även användas som hotell för rymdturism.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt