Fordon

Presidentvalet i Brasilien gör Sarkozy nervös

Gripen Demo, det hittills enda exemplaret av nya Gripen NG, som offereras till Brasilien och som den brasilianska industrin ska få vara med och utveckla och bygga. Foto: Katsuhiko TOKUNAGA
Gripen Demo, det hittills enda exemplaret av nya Gripen NG, som offereras till Brasilien och som den brasilianska industrin ska få vara med och utveckla och bygga. Foto: Katsuhiko TOKUNAGA
- Vi gillar varandra. Sarkozy gjorde ett besök hos Lula på nationaldagen den 7 september 2009 för att säkra flygplansaffären. Foto: Eraldo Peres
- Vi gillar varandra. Sarkozy gjorde ett besök hos Lula på nationaldagen den 7 september 2009 för att säkra flygplansaffären. Foto: Eraldo Peres

I höst får Brasilien en ny president och Frankrikes chanser att ta hem 40-miljarderordern på 36 nya stridsflygplan kan minska betydligt. Och president Lula da Silva gör inget för att lugna Frankrikes president Sarkozy.

Publicerad

- Jag vet inte när vi kommer att fatta ett beslut. Vi vill inte bara ha 36 nya stridsflygplan. Vi vill ha något mer värdefullt än så, vi vill ha tekniköverföring till brasiliansk flygindustri, sade Brasiliens president på en presskonferens förra veckan.

Och han förnekar att det redan är klart att det blir det franska stridsflygplanet Rafale som tar hem spelet i konkurens med svenska Gripen och amerikanska Super Hornet.

- Ingenting är bestämt. Försvarsministern förbereder en rapport till mig. Sedan kallar jag försvarskommittén till möte och därefter – en vacker dag – kommer jag att offentliggöra mitt beslut. Men just nu är ingenting bestämt, sade Luiz Inácio Lula da Silva till den brasilianska pressen förra veckan.

Frankrike bromsar frihandelsavtalet
Just nu förhandlar den latinamerikanska handelsorganisationen Marcosur och EU om ett ett nytt frihandelsavtal efter flera år av frusna relationer.

Men alla EU-länder är inte med på noterna, särskilt inte Frankrike som hittills motsatt sig förslagen.

Enligt brasilansk press vill Brasilien vänta med beslut i flygplansaffären till dess att frihandelsavtalet är i hamn.

Nu skriver nyhetsbyrån Reuters att den utdragna beslutsprocessen gör Frankrikes president Nicolas Sarkozy nervös.

I oktober är det presidentval i Brasilien och Lula da Silva avgår efter maximalt antal presidentperioder.

Vad är kramen den 7 september värd?
Hur mycket är då den hjärtliga kramen som Lula gav Sarkozy på nationaldagen i höstas värd? Då spreds budskapet att Lula och Sarkozy gjort upp om flygplansaffären, men nu är det inte längre lika säkert.

Den brasilianska industrin i Sao Paolo-regionenfavoriserar svenska Gripen, eftersom Saabs offert till Brasilien är väsentligt mer omfattande när det gäller samarbete och tekniköverföring än både Dassaults och Boeings offerter.

Samma sak säger detbrasilianska industrifacket.28 000 nya jobb går upp i rök om president Lula väljer att köpa nya stridsflygplan från Frankrike i stället för från Sverige.

Även det brasilianska flygvapnets utredning sägs gå i Gripens favör, men i slutändan är det storpolitiken som avgör den här typen av affärer.

- Saab och Gripen kan vinna alla slagen men ändå förlora kriget, sade flygvapenjournalistenRobert Hewson på Jane´s Defencetill Ny Teknik i oktober förra året när det blev känt att Gripen kommit bäst ut ur flygvapnets utvärdering.

Läs Ny Tekniks artikel om Saabs "chockoffert" här.