Fordon

Polestar – en svensk bilstjärna tänds i Kina

Foto: Felix Björklund
Foto: Felix Björklund
Foto: Felix Björklund
Foto: Felix Björklund

En ny ledstjärna inom elektrifierad prestanda. Under tisdagen avtäcktes Polestar modell 1, en ny sorts hybridsportbil, inför världens samlade press i Shanghai. "Om jag är ärlig så har jag svårt att se några konkurrenter", säger Johnathan Goodman på märket.

Publicerad

Ny Teknik var på plats i Shanghai när Volvo Group lanserade Polestar som ett eget märke, under stort pådrag. Tidigare Volvodesignern Thomas Ingenlath är ny vd för det som beskrivs vara Volvo Car Groups spjutspets inom ny teknik. Och man har inte sparat på krutet.

I Polestar 1 har man petat in mer än förväntat. Här kombineras Volvos välkända fyrcylindriga bensinmotor med dubbla elmotorer. Förbränningsmotorn driver på framhjulen och elmotorerna på 80 kW vardera tar hand om bakaxeln. Resultatet är en plug in-hybrid med en systemeffekt på 600 hästkrafter och 1 000 Nm i vridmoment. Batteripacken ombord är goda för 34 kWh – vilket ska göra att ”Ettan” klarar upp till 15 mil på ren elkraft. Det är en sträcka som ligger i trakten av rena elbilar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här