Fordon

Pluspoäng till regeringen från företagen

Hans Linnér ger regeringen pluspoäng för handfasta åtgärder. Foto: Eddie Pröckl
Hans Linnér ger regeringen pluspoäng för handfasta åtgärder. Foto: Eddie Pröckl

Två månaders uppskov med arbetsgivaravgiften ger andrum åt företagen. "Det är viktiga pengar just nu. Det ger pluspoäng till regeringen", säger en av underleverantörerna till bilindustrin.

Publicerad

– Äntligen något konkret som ger utslag snabbt. Det handlar om ett kassaflöde just nu och är en alldeles lysande hjälp till oss.

Det säger Hans Linnér, vd för Metallfabriken i Ljunghäll omregeringens förslag att företagare ska få uppskov med att betala två månaders arbetsgivaravgifter och preliminärskatt för de anställda.

– För oss kan det handla om några miljoner. Det är viktiga pengar just nu, och det ger pluspoäng till regeringen.

Samtidigt är Hans Linnér kritisk till att regelverket för undsättningslånen dröjer, liksom det utbildningsstöd till företagen som utlovats.

– Det är bråttom med de här insatserna. Jag förstår att det tar lite tid att skapa ett bra regelverk, men dröjer man för länge kommer det inte att finnas några företag kvar att ge nödlån till.

– Det är bra att de som blivit av med jobbet får stöd till utbildning, men man har tidigare sagt att även företagen skulle få stöd till utbildning i stället för uppsägning.

Metallfabriken i Ljunghäll tillverkar pressgjutna aluminiumdetaljer till fordonsindustrin.

Företagets tredje varsel på kort tid kom i går och omfattar 65 anställda. I höst kommer antalet anställda att ha minskat till 375, från 700 den 1 januari 2008. Företaget har skickat en förfrågan om nödlån till näringsdepartementet.

Här är fler kommentarer från företagare och företagsledare:

Lars-Olof Bergsten:
- Skatteuppskovet är en snabb åtgärd som definitivt kan hjälpa oss, sägerLars-Olof Bergsten, vd för Precomp Solutions i Ulricehamn.

- Får vi uppskov med skatterna i två månader stärker det vår kassa med någon miljon kronor. Men det går inte att jämföra med ett undsättningslån, jag ser det snarare som ett komplement, säger Lars-Olof Bergsten.

Han är kritisk till handläggningen av nödlånen:

- I dag är Almi alldeles för långsamma med handläggningen. Ska de ta hand om de här lånen måste de få upp fotarbetet, säger Lars-Olof Bergsten.

Mikael Lundqvist:
-För oss innebär uppskovet med skattepengarna att vi får ett tillfälligt tillskott på 1-1,5 miljoner kronor i kassan.

-Men jämfört med ett vanligt lån, där man har flera år på sig att betala tillbaka, så är det tuffa återbetalningskrav på de här pengarna. Som jag tolkar det vill staten ha tillbaka dem redan 2009, säger Mikael Lundqvist, vd för Industriell Plåtproduktion i Mariestad

Per-Olof Jönsson:
- Vi har redan varit i kontakt med Almi om lånen,men vad det nya förslaget om uppskov med skatterna skulle innebära för oss vet jag inte, säger Per-Olof Jönsson, vd för Prestando AB i Trelleborg.