Fordon

Plug-in-rabatt i USAs räddningspaket

Chevrolet Volt
Chevrolet Volt

1 miljard av de 700 miljarder dollar i räddningsplanen som Senaten i USA röstade igenom i natt ska gå till skatterabatter för plug-in-bilar. För en Chevrolet Volt är rabatten värd mer än 50000 kronor.

Publicerad

Plug-in-rabatten är en av flera extraerbjudanden som kongressledamöter lagt till för att krispaketet skulle kunna röstas igenom. I måndags sade representanthusets ledamöter nej, men i Senaten röstade i natt 74 mot 25 ledamöter för förslaget.

Av de 700 miljarder dollar, 4900 miljarder kronor, som paketet består av har 7 miljarder kronor avsatts för skattelättnader till den som köper en elbil eller en plug-in-hybrid med ett batteri som ger minst 4 kWh.

En bil med ett sådant batteri får en rabatt på 29000 kronor. Chevrolet Volt med ett batteri på 16 kWh får 52500 kronor i rabatt.

Även lastbilar med en vikt över 5 ton kan räkna med rabatter för elhybriddrift. För en lastbil på över 13 ton utgår en rabatt på 104000 kronor.

Rabatten ska få fart på försäljningen av den här typen av energisnåla fordon. Den kommer att avskaffas när bilindustrin säljer mer än 250000 plug-in-bilar på ett år. Det väntas inte ske före 2012 i alla fall.

I räddningspaketet finns också skatterabatter för tillverkning av cellulosabaserad etanol och biodiesel, liksom även till elproduktion från vind-, sol-, vatten- och biomassakraftverk.