Fordon

Nytt batterisamarbete – Airbus och Renault siktar på fast elektrolyt

Renault tror att ett batteri med fast elektrolyt skulle kunna dubbla räckvidden för deras crossover Megane E-Tech. Foto: Renault
Renault tror att ett batteri med fast elektrolyt skulle kunna dubbla räckvidden för deras crossover Megane E-Tech. Foto: Renault

Nu utvecklar Airbus och Renault tillsammans batterier med fast elektrolyt. Båda bolagen sitter på expertkunskaper som partnern saknar.

Publicerad

Med fast elektrolyt istället för flytande kan man använda anodmaterial som ger battericellerna en högre energitäthet. Teknikskiftet ska öppna för snabbare laddning samtidigt som brandrisken är lägre jämfört med ett konventionellt litiumjonbatteri.

En utmaning med så kallade solid state-batterier är att elektrodmaterialet sväller när litiumjonerna rör sig in i det – respektive krymper när de lämnar materialet. Men nyligen presenterade en internationell forskargrupp ett nytt katodmaterial vars volym förblir nära nog densamma mellan full laddning och helt urladdad.

Både biltillverkare och batterijättar jobbar redan febrilt med egna lösningar på utmaningarna. Exempelvis har koreanska Samsung SDI utlovat att de ska lansera batterier med fast elektrolyt under 2023. Och Nissan säger att de kommer att sälja en elbil med solid state-batteri 2028. 

Renault ser det som möjligt att deras modell Megane E-Tech skulle kunna dubbla sin räckvidd till 90 mil om dagens litiumjonbatteri på 60 kWh byttes ut mot ett solid state-batteri, detta utan en ökad vikt. Nu har bolaget slutit en överenskommelse med flygplanstillverkaren Airbus om gemensam forskning och utveckling på området.

Siktet är inställt på att öka energitätheten i batterier för Renaults bilar respektive Airbus elhybrid-flygplan, med slutmålet att få fram ett batteri med fast elektrolyt. Det skriver Inside RVs. Det som gör samarbetet intressant för Airbus är Renaults förhållandevis långa erfarenhet av att utveckla elbilar, med expertkunskaper inom området batterihanteringssystem. Biltillverkaren kan å sin sida dra nytta av sin partners kunskap kring starka lättviktsmaterial.