Fordon
Nya tekniken ger tystare och billigare tunnelbana
Mer energieffektiv och tystare. Bombardier har genomfört tester med ny tågteknik i Stockholm. Resultatet visar otroliga förbättringar som gör tunnelbanan billigare.
Sedan i december har Bombardier tillsammans med SL, MTR, KTH och Rise genomfört tester med ny tunnelbaneteknik. I C20-fordonet (tunnelbanevagnen) Karin har man testat nya kiselkarbidväxelriktare och nu, efter tre månader har man sammanställt resultaten.
Så vad blev facit? Jo, man lyckades sänka energiförbrukningen med upp till 35 procent, minska bullret med 19 decibel samt minska storleken och vikten på drivlinan med 51- respektive 22 procent.
KTH-professorn Hans-Peter Nee har varit involverad i arbetet med kiselkarbidväxelriktarna och han menar att det är otroligt viktig teknik.
– Denna gång har vi inte gjort någon massiv insats, men vi har varit med under hela resan. I förstudien tittade vi på olika mätsystem, och mätnoggrannhet. I huvudprojektet har vi gjort en del beräkningar om den så kallade verkningsgraden, säger han.
Genom att använda kiselkarbid istället för kisel, kan man öka verkningsgraden till 99,6 procent. Vilket gör under för energiförbrukningen. Den nya tekniken har utvecklats i flera steg. Forskarna och företaget började med en förstudie, och sedan togs tekniken fram och testades i Bombardiers lokaler i Västerås. Slutligen har tekniken monterats i Karin som trafikerar grön linje i Stockholms tunnelbana.
Men forskningsresultatet kan leda till mer än tystare och mer energisnål lokaltrafik.
– Kiselkarbid kan göra underverk för att effektivisera både elektriska tåg och elfordon. Detta innebär i förlängningen att man köra längre på ett laddat batteri, eller klarar sig med mindre batterier, säger Hans-Peter Nee.