Fordon

Nya sporten: Flygande form av Formel 1

Flygande form av Formel 1. Foto: Alauda Racing/Airspeeder
Flygande form av Formel 1. Foto: Alauda Racing/Airspeeder
Flygande form av Formel 1. Foto: Alauda Racing/Airspeeder
Flygande form av Formel 1. Foto: Alauda Racing/Airspeeder

En racingsport som går i 200 km/h – i luften. Airspeeder är sporten som till nästa år siktar på att bli en slags Formel 1 för flygande bilar.

Publicerad

I morgon, torsdag, drar jätteevenemanget Goodwood Festival of Speed igång. Och en av de mest spännande nyheterna som kommer att presenteras är en ny typ av luftburen motorsport.

Det hela kallas för Airspeeders och kan enklast beskrivas som racing med oktokoptrar.

– Flygande bilar är inte längre en fantasi, de är verklighet och Goodwood Festival of Speed är det perfekta stället att introducera Airspeeder för världen. Vi har hämtat designen från den gyllene eran av racing och vi är säkra att tiotusentals av entusiasterna på plats kommer uppskatta evolutionen av motorsport, säger Matt Pearson, grundare av Alauda Racing och en av de som ligger bakom den nya motorsportserien.

Den första säsongen ska gå redan 2020 och bestå av fem olika team med två piloter vardera. Själva fordonen beskrivs som helelektriska oktokoptrar som ska ha en topphastighet på 200 km/h samt med en kraft/vikt-ratio överlägsen en F-18 stridsplan.

Storleksmässigt ska de vara strax över fyra meter och ungefär lika breda. Med ombord finns det batterier med urladdningskapacitet på 500 kW och som är utbytbart. Ett batteri ska hålla för 15 minuters flygning och tanken är att de ska skiftas på samma sätt som däck görs vid ett pitstop i Formel 1.

På den brittiska festivalen kommer det visas upp en fullstor modell – men den är endast skådebröd. I stället kommer all action att ske med radiostyrda varianter i 3/4-skala. Alauda Racing säger att de kommer börja med bemannade demonstrationer av Airspeedern i Mojaveöknen i November – själva mästerskapsserien ska inledas inom 18 månader.

Det kommer att bli spännande att se hur det hela ter sig. Men man får ställa sig lite frågande till tidsramen. Bemannade elektriska flygbilar har precis börjat testas – och det ser inte superstabilt ut ännu så länge. Hur ska de lyckas få till en racingserie i 200 knyck på 1,5 år återstår att se?

Därtill undrar vän av ordning hur de ska lösa säkerheten. Turbulens lär vara ett problem vid omkörningar och att kollidera med en konkurrent i de hastigheterna, samtidigt som krocken sker på flera meters höjd låter minst sagt farligt…

Fakta Airspeeder

Längd: 4,03 meter

Höjd: 0,90 meter

Bredd: 3,42 meter

Motorer: 4x24 kW

Maxhastighet: 200 km/h

Maxflyghöjd: 900 meter

Vikt: 230 kg