Fordon

Nya ellastbilen saknar vindruta – designad för autonomi

Motorerna levererar totalt 600 kW, och räckvidden ska ligga på 800 km. Foto: Solo AVT
Motorerna levererar totalt 600 kW, och räckvidden ska ligga på 800 km. Foto: Solo AVT

Den kan ta alla trailers och har en räckvidd på 800 km. Men Solo AVT trycker på att ellastbilen är framtagen för självkörande transporter.

Publicerad

Man kan konstatera att automationen av transportsektorn utgör ett hett teknikområde. För med självkörande lastbilar kan företag förbättra sina logistikflöden, kapa personalkostnader och även komma runt problemen med att få tag på förare.

I USA har Kalifornien-baserade Solo Advanced Vehicle Technologies nu ryckt skynket av vad de beskriver som framtidens dragfordon för långtradare. SD1 är en batteridriven klass 8-lastbil (med en vikt över 15 ton) som är speciellt framtagen för självkörande transporter. Det innebär att den varken har ratt, förarstol eller ens en vindruta, enligt företaget.

Electrive skriver att Solo AVT har designat fordonet helt från grunden, och bolaget hävdar att lastbilen har en klassledande aerodynamik. I specifikationerna nämns tandemmonterade e-axlar med integrerade motorer om totalt 600 kW. Räckvidden uppges ligga på 800 km.

Solo tar in miljoner i kapital

Långtradaren ska kunna ta vilken trailer som helst enligt existerande standarder, och fordonet kan lasta och lossa oavsett vilken standard som råder vid terminalen. SD1 kommer färdigutrustad med alla de sensorer som krävs för att kunna köra autonomt, men Solo AVT uppger att designen gör det lätt för andra att integrera sina självkörande-system – och man kan ha mjukvara inlagd från en rad leverantörer samtidigt.  

I samband med lanseringen avslöjade Solo även att man tagit in sju miljoner dollar i kapital. På hemmaplan har både Volvo och Scania stora ambitioner kring autonomi. Volvo samarbetar med Aurora och ska köra sina första bilar i USA – och Scania miljardsatsar inom teknikområdet. Därtill genomför uppstickaren Einride flertalet pilotprojekt med självkörande lastbilar.