Fordon

Nya Airbus klarar världens längsta direktflygning

Foto: Airbus
Foto: Airbus

Singapore Airlines nya Airbus A350-900ULR klarar av att vara i luften 19 timmar non-stop. Nu öppnar bolaget världens längsta direktflygning, mellan hemmabasen och New York – en sträcka på 1 666 mil.

Publicerad

Förkortningen står för Ultra Long Range – och Airbus A350-900ULR har kapacitet att flyga 1 796 landmil och hålla sig i luften i 19 timmar. Versionen har bland annat fått modifieringar som ger en bättre aerodynamik, den kan ta 165 000 liter bränsle mot 141 000 liter för standardversionen – och planet har även en ökad lyftkapacitet på 280 ton.

Den första kunden är Singapore Airlines och nu har de fått sitt första exemplar av Airbus A350-900ULR. Totalt har flygbolaget köpt sju exemplar med den extrema räckvidden. När flygplanet tas i tjänst den 11 oktober så kommer det trafikera sträckan Singapore till Newark. Avståndet från hemmabasen till New York är 1 666 mil, vilket gör det till världens längsta direktflygning, Passagerarna kommer tillbringa 18 timmar och 45 minuter i luften.

– Dagens leverans är en milstolpe, både för Airbus och för Singapore Airlines – då vi tillsammans öppnar ett nytt kapitel inom non-stop-flygning. Med en ohotad räckvidd och ett nytt steg gällande bränsleeffektivitet har A350 en unik position för att möta behovet av nya tjänster kring ultralång räckvidd.

Kombinationen av 350:s tysta och rymliga kabin och SIA:s världsberömda flygservice kommer garantera den högsta nivån av komfort för passagerarna på världens längsta rutter, säger Airbus vd Tom Enders i ett pressmeddelande.

Airbus A350-900ULR har en extra bred flygkropp av kolfiberkomposit. Resenärerna kan dessutom njuta av en ökad takhöjd, större fönster, en ovanligt tyst kabin med ett avancerat system för en bättre luftkvalitet – samt en ljusanläggning som sägs motverka jetlag. I november öppnar Singapore Airlines även sträckan Singapore – Los Angeles med ULR.