Fordon

Nu kan Northvolt återvinna hela bilbatteriet

Mamoun Taher, vd och medgrundare av Uppsalabolaget Graphmatech. Foto: Johan Tilli/Pressbild Graphmatech

Northvolt och svenska Graphmatech har utvunnit grafenoxid ur uttjänta elbilsbatterier. Detta i industriell pilotskala. 

Publicerad

Restmaterialet som återstår efter återvinning av elbilens batteri är klassat som avfall. Hittills har det varit omöjligt att återinföra till exempel den återstående grafiten i en tillverkningsprocess. Men nu har ett genombrott gjorts inom batteriåtervinning.  

Northvolt har tillsammans med Uppsalabaserade Graphmatech och spanska Graphenea utvunnit grafenoxid ur restmaterialet, i industriell pilotskala. För ändamålet har Northvolt Labs optimerat processen vid sin återvinningsanläggning så att materialet har en tillräckligt hög renhet. Nu ska produktionen av grafenoxid skalas upp, bland annat för Graphmatechs produktion av olika kompositmaterial.

– Vi tar grafenoxiden och gör ett extra steg där vi ändrar kemin för att passa våra syften, sedan använder vi det som en tillsats i vår komposit. Vi har kunnat ge metall mycket bättre egenskaper vilket innebär att vi kan använda mycket mindre metaller och ändå få ett material som är väldigt starkt eller ledande, säger Mamoun Taher, vd för Graphmatech till Ny Teknik. 

Tryckkärl för vätgas

Ett flaggskepp för företagets komposit är tryckkärl av typ 4 och typ 5 samt rör avsedda för vätgas. Genom att kombinera modifierad grafen med en polymer skapas en barriär som läcker 40 procent mindre vätgas jämfört med dagens konventionella material. Det är såklart väsentligt ur ett ekonomiskt, miljö- såväl som säkerhetsmässigt perspektiv.  

Enligt Mamoun Taher siktar Graphmatech också på att återinföra grafen som en komponent i tillverkningen av nya litium- och natriumbatterier. En viktig bieffekt av företagens upcycling är att man kan undvika ett avfallsberg i takt med att elbilarna växer i antal.  

– I dag utgör det kolbaserade materialet 10-25 procent av batteriets vikt, och om du inte kan återvinna eller återbruka det här materialet så stannar återvinningsgraden på 75-80 procent – resten av batteriet blir i princip avfall. Så det vi försöker göra här är att åstadkomma ett totalt återbruk genom att skapa grafenoxid eller grafenderivat. Detta är bortom återvinning – det här är cirkularitet, säger Mamoun Taher.