Fordon

Nu flyger Gripen över Libyen

Flygvapeninspektören Anders Silwer höll presskonferens i Stockholm på torsdagen. Några timmar senare flög han till Natobasen på Sicilien. Foto: Lars Anders Karlberg
Flygvapnets Gripenplan nummer 262 var det första som lyfte från F17 i Kallinge mot Sicilien i lördags. De åtta planen togs ur Nordic Battle Group och ingår nu i FL 01, det vill säga Flyginsats Libyen 01. Foto: Anna Norlén/Combat Camera
Flygvapeninspektören, generalmajor Anders Silwer, informerade pressen i Stockholm på torsdagen. Några timmare senare flög han till Natobasen på Sicilien. Foto: Lars Anders Karlberg
Alla åtta planen på Sicilien är ensitsiga, Natoanpassade C-versioner av Jas 39 Gripen med flygvapnets nummer 227, 247, 249, 261, 262, 263, 269 och 270. Foto: Försvarsmakten
Sverige har skickat en personalstyrka på 130 man till Natouppdraget. 120 är stationerade på Natobasen på Sicilien och 10 är i Neapel för understöd. Foto: Flörsvarsmakten.
De svenska Gripenplanen är bestyckade med automatvapen, Robot 98 och Robot 99 samt de precisionsstyrda bomberna GB 12 och GB 49. Foto: Försvarsmakten.
Skillnaden mellan robotar och bomber är att robotarna har raketmotorer och styr sig själva efter avskjutningen medan bomberrna styrs av piloten. Foto: Försvarsmakten.
Bild på Robot 99, eller AIM-120 AMRAAM, som den heter hos tillverkaren. Foto: Försvarsmakten.

UPPDATERAD På torsdagseftermiddagen lyfte de svenska Jas Gripen-planen från Natobasen Sigonella på Silicien för de första flyguppdragen i Libyens luftrum. Debaclet med flygbränslet åtgärdades under natten.

Publicerad

När den svenska truppen på 120 personer på Sicilien och 10 i Neapel i mitten av veckan hade fått allt på plats saknades bara en sak - ett avtal med det italienska tankbilsföretag som skulle leverera flygbränsle till Gripenplanen.

De svenska Gripenpiloterna var redo för en provflygning på onsdagskvällen, innan det verkliga uppdraget skulle börja på torsdagen, men det fanns inget bränsle som passade.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här