Fordon

Nu bygger Rolls-Royce världens snabbaste elflygplan

Accel ska tillverkas av Rolls-Royce, och bli det snabbaste serietillverkade elflygplanet i världen. Foto: Rolls-Royce

Med en topphastighet som överstiger 480 km/h ska Accel bli det snabbaste serietillverkade elflygplanet i världen. Rolls-Royce räknar med att man kommer sätta rekordet redan nästa år.

Publicerad

Enligt tillverkaren är ambitionen att slå hastighetsrekordet för elflygplan inte ett marknadsföringsjippo. Bygget av världens snabbaste serietillverkade flygfarkost med nollutsläpp är en del i Rolls-Royce initiativ Accel, som står för Accelerating the Electrification of Flight. Satsningen mot att driva på elektrifieringen inom flygindustrin omfattar en rad företag och får ekonomiskt stöd från den brittiska staten.

I en hangar vid Gloucestershires flygplats i västra England har Rolls-Royce samlat en grupp av bolagets bästa ingenjörer, designers och dataspecialister. Bland dem ingår ett par utvecklare som kommer från Formel E-racing. Målsättningen är att farkosten döpt till Accel ska nå en topphastighet som överstiger 480 km/h. Därmed kommer man slå det nuvarande hastighetsrekordet för helelektriska flygplan som sattes av Siemens. 2017 flög 330 LE, med en drivlina från Siemens, i 340 km/h. Ambitionen är att Accel ska genomföra rekordflygningen redan nästa år.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här