Fordon
Norska bolaget säljer svenska bränsleceller för stora fartyg

Deras bränslecellssystem för stora fartyg ska vara klart 2021. Nu har norska Havyard sjösatt ett bolag som ska ta lösningen till marknad. ”Vi tror att tajmingen är rätt.”
Havyard räknar med att lägga sista handen vid sitt vätgasbaserade bränslecellssystem för stora fartyg under 2021 – och nu meddelar den norska skeppsbyggaren att man har grundat det nya bolaget Havyard Hydrogen AS, vars uppgift blir att ta systemet till marknad.
– Vi ser ett ökat intresse för väte på marknaden. Den här energiformen producerar nollutsläpp samtidigt som det är den mest mogna tekniken för stora fartyg som färdas över relativt långa avstånd. Med vårt kunnande och expertis kring väte så befinner vi oss i en utmärkt position för att vara bland de ledande spelarna inom utveckling och leverans av vätesystem, säger Gunnar Larsen, vd för Havyard Group till Electrive.
Deras system bygger på bränsleceller från svenska Powercell, och det är skalbart med moduler på 200 kW som kan kopplas samman till att som mest leverera 3,2 MW. Linde Engineering levererar tankarna som håller vätgasen i flytande form vid temperaturer under - 253°C.
Genom att tanken har en flexibel placering blir systemet inte bara tillgängligt för nya fartyg, utan kan även användas för att konvertera äldre skepp. Med backning från andra företag inom gruppen kan Havyard dessutom leverera övriga kontroll- och energisystem, "från brygga till propeller".
Tekniken ligger onekligen i tiden. I september röstade EU-parlamentet genom att koldioxidutsläpp från transporter till havs skulle inkluderas i unionens handelsrätter, vilket sätter extra press på näringen. Till detta har USA:s energidepartement släppt sin Hydrogen Program Plan. Där lanseras vätet som ett sätt att sänka koldioxidutsläppen för annars svåråtkomliga branscher, inte minst till havs.
– Om Norge och resten av världen ska nå utsläppsmålen så behöver vi lösningar som kan ta utsläppen mot noll. Vi tror att tajmingen är rätt, med tanke på att både marknaden och regelverket skapar en efterfrågan på konkreta lösningar som kan ge betydande minskningar från fartygsnäringen, säger Kristian Osnes som är chef för nya Havyard Hydrogen, på företagets hemsida.