Fordon

Musk: Tunnel mellan New York och Washington DC godkänd

Elon Musk på Vanity Fairs Oscarspary. Foto: imago stock
Elon Musk på Vanity Fairs Oscarspary. Foto: imago stock

Enligt Elon Musk har The Boring Company fått ett ”verbalt godkännande” för ett projekt som kan innebära en Hyperloop-tunnel mellan New York och Washington DC.

Publicerad

Från början var det ett skämt på sociala medier-plattformen Twitter. Entreprenören Elon Musk, som bland annat har grundat Tesla och Rymdbolaget Space X, hade tröttnat på att sitta fast i trafiken. Lösningen, enligt Musk, var att konstruera en ny slags maskin för tunnelborrning för att skapa en pendlingsförbindelse under jord till Space X-kontoret.

En tid senare hade Elon Musk grundat ett nytt bolag – The Boring Company. Namnet har en dubbeltydig innebörd, då ”boring” både betyder ”tråkig” och att ”borra” på engelska.

I samband med det släppte Musk även en film som demonstrerar hans vision av hur människor och bilar ska färdas i ett nätverk av tunnlar.

En alternativ lösning från Musk är en eldriven plattform med hjul som bilisten kör ombord på i gatunivå. Fordonet sänks sedan ned i tunneln där plattformen kan nå hastigheter på 200 km/h.

Nu har Elon Musk återigen vänt sig till Twitter för att meddela nästa steg i projektet. I en färsk tweet skriver han att The Boring Company har fått ett ”verbalt godkännande” av ett projekt som kan innebära att man bygger en hyperloop-tunnel mellan New York och Washington DC.

Linjen, som även skulle ha stopp i Philadelphia och Baltimore, kommer att sträcka sig från ”stadskärna till stadskärna, med mer än ett dussintal upp- och nedgångar vid varje hållplats.”

Beräknad restid mellan New York och USA:s huvudstad: 29 minuter.

Elon Musks Twitter-meddelande ska dock tas med en nypa salt. Sajten Ars Technica har varit i kontakt med representanter från USA:s motsvarighet till Transportstyrelsen, som ger beskedet att man har haft ”lovande diskussioner” och att man har som mål att starta innovativa infrastrukturprojekt.  ”Vi tror att de bästa lösningarna ofta föds ur påhittigheten och drivet som finns in den privata sektorn”, säger representanten till Ars Technica.

I ett mejl till sajen så utvecklar en talesperson från The Boring Company vad Elon Musk syftar på i sin tweet:

”The Boring Company har haft flera lovande samtal med tjänstemän från lokala, statliga och federala myndigheter. Återkopplingen har varit mycket positivt, med några undantag, och nyckelpersoner bland makthavarna har uttryckt sitt muntliga stöd för våra tunnelplaner, inklusive de som rör en Hyperloop-linje mellan New York och Washington DC.”