Fordon

Modellen blir den största amfibiebåten på marknaden

Foto: Sealegs
Foto: Sealegs
Foto: Sealegs
Foto: Sealegs
Foto: Sealegs
Foto: Sealegs

På land levererar respektive navmotor 9 000 Nm, med topphastigheten 8 km/h. Men till havs gör den nära tolv meter långa båten cirka 74 km/h.

Publicerad

Nyzeeländarna har skapat en rad amfibiefordon, men nu kommer Sealegs med sin största modell hittills. Och med en längd på 11,7 meter så finns det faktiskt ingen större amfibiebåt som erbjuds till privatkonsumenter. Det skriver New Atlas.

12M Cabin RIB tar 9-12 personer ombord. Vilken kapacitet och utrustning som ska ingå är upp till kunderna. Bland annat kan man välja till en lösning med fyra bäddar. Det ingår dock ett fullt utrustat kök och toalett samt ett eldrivet, öppningsbart soltak.

Tills havs är drivkällan två stycken utombordsmotorer på respektive 300- alternativt 400 hk, där de senare ger båten en topphastighet på strax under 40 knop. Fartkapaciteten gör henne törstig och bensintanken ligger på 500 liter.

När det väl är dags för trolleritricket att rulla upp på torra land så fälls tre stycken 37-tumshjul ut. I dem sitter hydrauliska navmotorer som hämtar kraft från en bensindriven inombordsmotor på 70 kW.

Foto: Sealegs
Foto: Sealegs

Navmotorerna utvecklar vardera 9 000 Nm, vilket innebär att båten kan klara av att klättra uppför en lutning på upp till 25 grader. De ger dock en maxhastighet på blygsamma 8 km/h. Det handlar med andra ord inte om några längre sträckor som kan avverkas på väg.

De första leveranserna ska ske under nästa år.