Fordon

Minskad orderingång för Saab: ”Högre lägstanivå nu”

Gripen E Meteor. Foto: Saab
Gripen E Meteor. Foto: Saab

Försvarsindustrikoncernen Saab redovisar såväl minskad orderingång som orderstock för första kvartalet 2019. Men vd Håkan Buskhe ser ljust på framtiden.

Publicerad

Orderingången minskade till 4.482 miljoner kronor, från 6.135 miljoner kronor ett år tidigare. Orderstocken tog samma väg och backar åtta procent till drygt 97 miljarder.

Enligt koncernens vd Håkan Buskhe beror minskningen till stor del på en stor svensk beställning av utvecklingsresurser till Gripen förra året.

– Vi har en väldigt mycket högre lägstanivå nu än vad vi haft tidigare, säger Håkan Buskhe, till TT, angående orderingången och orderstocken.

Stora offertprogram

Orderingången av mindre order växte med 33 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Förhandlingar om flera stora order pågår enligt Buskhe som ser väldigt positivt på framtiden för bolaget.

– Vi har väldigt stora offertprogram vi går in i nu, så aktivitetsnivån är hög, säger Håkan Buskhe.

Bolagets operationella kassaflöde var samtidigt negativt där framförallt affärsområdet Aeronautics tynger. Saab bedömer att den utvecklingen fortsätter under 2019 då man förbereder leverans av de första Gripen E-planen till Brasilien.

Gynnsam marknad

Rörelseresultatet landade samtidigt på 591 miljoner kronor för det första kvartalet i år. Det kan jämföras med en vinst på 447 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

– Vår leveransförmåga och produktivitet har ökat väsentligt och vi ser att vi stärker den underliggande lönsamheten, säger Håkan Buskhe, som poängterar att kvartalet är det starkaste första kvartalet sedan slutet av 1990-talet.

Omsättningen steg till 8.496 miljoner kronor, från 7.766 miljoner kronor. Gällande 2019 vidhåller bolaget sin prognos gällande försäljningstillväxt om en årlig organisk tillväxt på fem procent.

– Vi befinner oss i en marknadssituation med betydligt högre aktivitet än vi haft tidigare där försvarsbudgetar höjts runt om i världen och vi har tillgång till de marknaderna, säger Håkan Buskhe.